Hlavní obsah

Češi jsou na Slovensku známí svou šetrností

Právo, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Češi trávící na Slovensku své dovolené jsou vyhlášení svou šetrností. I když je kemp na bratislavských Zlatých píscích plný turistů z ČR, místní podnikatelé z nich velkou radost nemají. "Přivezou si potraviny z domova, chleba nakoupí v nedalekém hypermarketu a u nás si dají maximálně pivo. Pořádně šetří," řekl Právu prodavač ve stánku s občerstvením.

Článek

Jezero Zlaté písky leží na okraji slovenského metropole a stalo se oblíbeným místem českých návštěvníků.

"Jezdíme sem rádi. Už jsme tady potřetí a vyhovuje nám to. Za několik dní budeme pokračovat do Vysokých Tater, které jsme navštívili loni, a teď nás zajímá, jak to tam vypadá po přírodní katastrofě," říká Karel Novák z Jihlavy, který sedí se svou manželkou před stanem. Přiznává, že potraviny si přivezli. "Rohlíky, chléb a minerálku si kupujeme v hypermarketu a něco si uvaříme," konstatuje.

"Dají si nejlevnější pivo a dětem koupí tak nanejvýš zmrzlinu," mávne rukou prodavačka v bufetu na otázku, jací jsou Češi zákazníci. "Moc jim chutná kofola i naše pivo, rádi si dají také cikánskou pečeni nebo brynzové halušky. Nemohu si stěžovat, Češi jsou teď hlavní klientelou, a když nabízím to, co hledají a mají rádi, nějakou tu korunu pustí," pochvaluje si naopak majitel zdejší restaurace.

V pokladně autokempu potvrzují, že až osmdesát procent návštěvníků přijíždí z České republiky. "Jsme velmi rádi, že k nám Češi přijíždějí stále ve velkém počtu. Bez nich by byl kemp prázdný," říká vrátný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám