Hlavní obsah

Írán odmítl nová jednání s EU o jaderném programu

– TEHERÁN

Írán v sobotu odmítl návrh Evropské unie na nová jednání o svém jaderném programu. Teherán vše označil za "nepřijatelné" a v rozporu s uzavřenými dohodami. Stanovisko zveřejnil mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hamíd Rezá Asefí.

Článek

"Evropské návrhy jsou pro Íránskou islámskou republiku nepřijatelné, nezaručují Íránu jeho zájmy, jsou v rozporu se Smlouvou o nešíření jaderných zbraní (NPT) a s pařížskou dohodou uzavřenou v listopadu mezi Íránem a EU," upozornil Asefí.

"Plně na tyto návrhy odpovíme dnes nebo zítra, ale už teď můžeme říci, že Evropané neplní své závazky," dodal mluvčí v rozhovoru pro sdělovací prostředky. Podle něho tyto návrhy popírají právo Íránu na obohacování uranu, který chce tato země využívat pouze pro mírové účely, konkrétně pro výrobu elektrické energie. USA Teherán obviňují, že chce vyrábět jaderné zbraně.

Oficiální stanovisko Íránu bude podle Asefího zveřejněno do 48 hodin. Musí jej nejdříve přijmout tamní parlament.

Pařížská dohoda mezi Teheránem a EU předpokládá, že Írán postupně zastaví svůj program obohacování uranu a všechny s tím související aktivity do doby, než jednání dospějí k politickému urovnání.

Spory o návrh plánu

Írán obviňuje Evropu z mrhání časem s tím, že postupné zastavení programu závisí na pokroku v rozhovorech. A kromě toho evropské odmítání uznat právo Íránu na obohacený uran v rámci NPT a neschopnost pokročit v jednáních kupředu nebrání Íránu znovu zprovoznit zařízení na obohacování uranu v Isfahánu.

Nicméně evropský návrh Íránu přiznává právo na atomovou energii a slibuje mu pomoc při vývoji bezpečné, ekonomicky schůdné jaderné energie pro civilní účely i výzkumný program. Nabízí dlouhodobé dodávky obohaceného uranu z jiných zemí, stejně jako nákup mírových jaderných technologií.

Výměnou EU mimo jiné požaduje, aby Teherán zastavil výstavbu reaktoru na těžkou vodu v Araku. Odborníci takovéto reaktory považují za nebezpečné, protože se v nich používá vysoce obohacené plutonium použitelné i pro výrobu jaderných zbraní.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) dnes do Íránu vyslala další čtyři inspektory, aby dohlíželi na blížící se obnovení jaderných aktivit Íránu včetně procesu obohacování uranu v Isfahánu. Skupina inspektorů MAAE již v Íránu působí několik dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán údajně obnoví některé jaderné aktivity

Írán je definitivně rozhodnut obnovit v pondělí některé své citlivé jaderné aktivity. Tento krok zdůvodňuje tím, že mu Evropská unie nepředložila své návrhy...

Výběr článků

Načítám