Hlavní obsah

Izraelec postřílel v autobusu čtyři Araby, dav ho zlynčoval

Právo, DPA, ČTK, BBC, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÁM

Stažení z pásma Gazy rozdělilo Izrael. V autobusu číslo 165 začal devatenáctiletý Eden Nataz Zaada pálit do cestujících. Čtyři zabil a dvanáct až 22 jich zranil. Když mu došly náboje, rozlícený dav ho ubil. Podle policie teroristický čin spáchal židovský radikál, který nesouhlasí s vyklizením osad v pásmu Gazy.

Článek

Teroristický čin spáchal na severu země obývaném především izraelskými Araby.

Izraelský premiér Ariel Šaron incident označil za "hříšný čin krvežíznivého teroristy, jehož cílem bylo narušit vztahy mezi obyvateli Izraele". "Teror mezi civilisty je pro Izrael a jeho demokratickou stabilitu nejnebezpečnější věc," uvedla v prohlášení Šaronova kancelář.

Eden Natan Zaada pocházel z osady Tapuah na západním břehu Jordánu. Před několika týdny dezertoval z armády na protest proti stažení. Jeho otec Jitzak Nata Zaada uvedl, že žádal armádu, aby našla jeho syna. Podle neověřených zpráv izraelských médií byl mladík spojen se zakázanou extremistickou stranou Kach.

Útok vyvolala hádka o stažení

Podle svědků vypukla v autobuse hádka s drúzskými pasažéry o stažení. Mladík začal střílet ve chvíli, kdy se bavil s řidičem. Ten je jedním z mrtvých. Zahynuly také dvě dívky. Podle Mohammeda Barakeha, který v parlamentu zastupuje izraelké Araby, všichni mrtví Arabové obývali město Šfaram.

Izraelští policejní velitelé i vláda se obávají, že židovští pravicoví radikálové se pokusí o útoky na Palestince a izraelské Araby, kteří tvoří pětinu obyvatel země, aby vyprovokovali konflikt, který odpoutá bezpečnostní jednotky od evakuace.

Police brání radikálům ve vstupu do pásma

Několik set židovských nacionalistů a náboženských radikálů již proniklo přes policejní a vojenské zátarasy do okupovaného pásma Gazy, aby tam za dva týdny mohli spolu s místnímu kolonisty čelit plánované evakuaci.

Okolo 15 tisíc izraelských vojáků i policistů celou noc hlídalo, aby se do pásma nevydali účastníci mnohatisícového protestního tábora u městečka Ofakim. Bezpečnostní složky mají opačný úkol než obvykle, místo aby bránily arabským teroristům a ilegálním dělníkům v průchodu z Gazy do Izraele, hlídají přímořské pásmo před nájezdy židovských extremistů, kteří odmítají plán odsunu prosazený premiérem Arielem Šaronem. Do pásma Gazy nyní smí pouze jeho obyvatelé.

"My nemáme žádný problém s policií a s armádou, protože ti jsou jedněmi z nás," řekl ve čtvrtek přední osadnický rabín Šlomo Aviner. "Země Izraele není soukromým majetkem premiéra, patří celému lidu Izraele," dodal stoupenec proudu, jenž do židovského státu zahrnuje i okupovanou Gazu a západní břeh Jordánu.

Bezpečnost zadržela desítky demonstrantů

Policie v noci na čtvrtek zadržela asi 150 demonstrantů, jimž se podařilo překonat bariéry a hlídky u osady Nisanit. Dalších 40 bylo zadrženo u vesnice Kisufim, kde včera ráno pokračovaly potyčky mezi militantními Židy a policií. Organizátoři demonstrací poté upustili od plánovaného pochodu z Izraele směrem na blok osad Guš Katif.

Ve čtvrtek večer se podle listu Ha´arec měla konat schůzka, na níž mělo vedení radikálů rozhodnout o dalších metodách, jak se do Gazy dostat i přes nařízení vlády, že pásmo je nyní uzavřenou zónou pro všechny Izraelce, kteří tam nemají trvalé bydliště.

Reklama

Výběr článků

Načítám