Hlavní obsah

Druhý muž al-Kajdá varoval Británii a USA před útoky

– KÁHIRA

Druhý muž mezinárodní teroristické sítě al-Kajdá Ajmán Zavahrí varoval Velkou Británii a Spojené státy před dalšími útoky. Údery proti nim podle něj přijdou, pokud obě země budou pokračovat ve své zahraniční politice. Videozáznam s projevem ve čtvrtek odvysílala televize Al-Džazíra.

Článek

Zavahrí v nahrávce připomněl červencové útoky v Londýně a oslovil přímo britské občany.

"Blair (britský premiér) přináší zkázu srdci Londýna a bude to ještě horší, bude-li pokračovat ve své politice," konstatoval druhý muž al-Kajdá. Zmínil se zároveň o nabídce vůdce sítě Usámy bin Ládina na mír předložený USA i Británii. Vše je podmíněno stažením vojáků obou zemí z muslimských regionů.

"Neřekl vám bin Ládin, že nenabudete klidu dříve, než vyřešíte problém Palestiny a dříve, než stáhnete cizí jednotky z muslimské půdy?" tázal se Zavahrí dále ve svém projevu. "Naše poselství je jasné. Co jste viděli ve Washingtonu a New Yorku, co zažíváte v Iráku a v Afghánistánu, vše neznamená nic ve srovnání s tím, co ještě přijde," pokračoval.

Zdůraznil, že zpomalování odsunu vojsk z muslimských zemí s sebou přináší jen více mrtvých. "Možná se jednou stáhnete (z Afghánistánu a Iráku), ale do té doby vás to bude stát další tisíce mrtvých," konstatoval.

Reklama

Související články

V televizi mluvil druhý muž al-Kajdá

Hlas na pásku, který byl odvysílán v neděli dubajskou televizní stanicí al-Arabíja, by podle odborníků ze CIA skutečně mohl patřit Ajmánovi Zavahrímu, jenž...

Výběr článků

Načítám