Hlavní obsah

USA zadržují podle AI 70 tisíc lidí v tajných věznicích

– NEW YORK
Novinky, ČTK, Amnesty International, lh

Spojené státy zadržují přibližně 70 tisíc lidí v tajných věznicích. Zařízení jsou mimo území USA na neznámých místech. Tvrdí to mezinárodní organizace obránců lidských práv Amnesty International (AI) ve své poslední zprávě.

Článek

AI vyzvala americkou vládu, aby zveřejnila totožnost všech zadržovaných, označila místa, kde se věznice nacházejí, a umožnila mezinárodní vyšetřování. Zajatecký tábor na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě je pouze špičkou ledovce, podotkla.

Organizace požaduje, aby tajnému zadržování lidí byla učiněna přítrž. Tuto praxi, která je v rozporu s mezinárodním právem, uplatňují kromě USA ještě jiné země, například Indonésie a Jordánsko, uvedla AI. V tajných věznicích podle ní hrozí zvýšené nebezpečí mučení.

Tajná vězení

Obránci lidských práv se odvolali na výpovědi bývalých vězňů. Zmínili s o případu dvou Jemenců, kteří sdělili, že byli 18 měsíců drženi v izolaci v jedné tajné věznici řízené Američany. Muže zadrželi v srpnu a v říjnu 2003 příslušníci jordánské tajné služby. Než je předali Američanům, mučili je čtyři dny. Následoval 1,5 roku bez sdělení obvinění, nekonečné útrapy s pouty na rukách.

Věznitelé zadržovaným ani neumožňovali komunikovat s rodinami, právníky a neziskovými organizacemi. Jordánci ani nevěděli, v jaké zemi se momentálně nacházejí. Jedno z vězení popsala jako "staré zařízení s vysokými zdmi", z Jordánu tam letěli 3,5 - 4,5 hodiny. Následně je převezli do moderní budovy, jíž veleli Američané. Let tentokrát trval tři hodiny. Vedle fyzických prostředků používali vyšetřovatelé i nevybíravý psychický nátlak. Výslech byl přitom podle Jordánců na každodenním pořádku.

Salah Nasser Salim 'Ali a Muhammad Faraj Ahmed Bashmilah byli nakonec v květnu 2005 převezení do Jemenu, kde znovu skončili bez obvinění za mřížemi. Blízké neviděli už téměř dva roky. Salah Nasser Salim 'Ali tak zatím nespatřil svou dceru, která se narodila až po jeho zatčení. Brzy jí budou dva roky.

USA vše popírají

Spojené státy předchozí tvrzení o tajných věznicích popřely. V červnu odmítly vyjádření amerického odborníka Manferda Nowaka, který prohlásil, že tajné věznice by mohly být také na amerických lodích, které plují v mezinárodních vodách.

Významní vězni jsou prý také tajně zadržováni na americké vojenské základně na ostrově Diego García v Indickém oceánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám