Hlavní obsah

Rusko žádá od Polska omluvu za útok na děti diplomatů

MOSKVA

Napadení tří dětí ruských diplomatů ve varšavském parku se vyostřilo v diplomatické napětí mezi Ruskem a Polskem. Moskva nyní žádá od Varšavy oficiální omluvu. Incident, při němž padaly protiruské výrazy, označil ruský prezident Vladimír Putin za "nepřátelský akt" spáchaný kriminálníky.

Článek

Na trojici dětí ruských diplomatů zaútočilo fyzicky i slovně ve Varšavě patnáct tamních výrostků. Pachatelé sebrali obětem mobilní telefony a peníze; dva z napadených přišli při rvačce o několik zubů.

Ruští diplomaté incident popsali polskému ministerstvu zahraničí, které ihned předalo zprávu na své velvyslanectví v Moskvě. Šéf polské mise Stefan Meller se vzápětí pro rozhlas Echo Moskva za vše omluvil. Útok popsal jako akci "skinheadů proti dětem, nikoli jako spor mezi Poláky a Rusy".

Za incident se omluvilo prostřednictvím svého mluvčího Aleksandera Checka i polské ministerstvo zahraničí. To uvedlo, že "hluboce lituje události, která se stala našim hostům, dětem ruských diplomatů pracujících v Polsku". Checko přislíbil "vypátrání viníků a jejich potrestání".

Ruské ministerstvo zahraničí ale vyslovené omluvy odmítlo. Podle něj je varšavský incident důsledkem šíření protiruských nálad v Polsku,  které vyvolávají tamní politici.  

Reklama

Výběr článků

Načítám