Hlavní obsah

Zemřel saúdskoarabský král Fahd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Saúdskoarabský král Fahd ibn Abdal Azíz Saúd zemřel. Oznámila to v pondělí královská rodina. Jeho nástupcem se stal dosavadní korunní princ Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd, uvádí se v prohlášení, které odvysílala tamní televize.

Článek

Fahd zemřel v brzkých ranních hodinách v nemocnici v Rijádu. U lůžka se s ním rozloučili členové královské rodiny.

Novým korunním princem byl dnes jmenován ministr obrany Sultán ibn Abdal Azíz Saúd.

Vleklé zdravotní problémy

Čtyřiaosmdesátiletý Fahd se potýkal se zdravotními problémy celé jaro. Naposledy byl hospitalizovaný koncem května se zápalem plic.

Fahd nastoupil na trůn v červnu 1982 po zesnulém králi Chálidovi. Od mrtvice v roce 1995 byl upoután na invalidní vozík a v posledních letech již chod země v praxi řídí jeho nevlastní bratr, korunní princ Abdalláh (81).

Předpokládá se proto, že Fahdův skon by znamenal hladký přechod moci do Abdalláhových rukou, byť exilová opozice v Londýně předpovídá mocenský boj mezi předními princi.

Přicházejí soustrasti

Ze světa začínají přicházet první soustrastné ohlasy na úmrtí panovníka největší ropné mocnosti na Blízkém východě. Egyptský prezident Mubarak vyjádřil nad úmrtím krále Fahda lítost a vyhlásil v zemi třídenní státní smutek. Stejně se zachovala i Sýrie. Čtyřicetidenní smutek vyhlásilo rovněž Jordánsko.

"(Saúdské) království ztratilo ctihodného syna a jednoho ze svých nejdražších vůdců, který skonal poté, co mnoho udělal pro svůj lid, svůj národ, arabský svět i pro věc islámu," uvádí se v Mubarakově prohlášení.

Hluboký zármutek nad úmrtím krále Fahda už vyjádřil francouzský prezident Jacques Chirac. V prohlášení Elysejského paláce označil zesnulého saúdskoarabského vládce za spřáteleného a uznávaného státníka a krále, který za své vlády mimořádně usiloval o bezpečnost svého lidu. "V době nouze byl (král Fahd) garantem integrity své země a obráncem stability v regionu," uvádí se v Chirakově prohlášení.

Odklad summitu v Šarm aš-Šajch

Odklad plánovaného summitu Ligy arabských států (LAS) kvůli dnešnímu úmrtí saúdskoarabského krále Fahda oznámil v Káhiře generální tajemník LAS Amr Músá. Mimořádný arabský summit se měl konat ve středu v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Svolal ho minulý týden egyptský prezident Husní Mubarak.

"Summit bude o pár dnů odložen. Probíhají konzultace ohledně nového data," řekl agentuře Reuters představitel LAS Hišám Júsif. Podle Músy má odklad umožnit hlavám arabských států účast na Fahdově pohřbu.

Zásoba ropy i spojenec USA

Saúdská Arábie je největším producentem ropy na světě; vlastní čtvrtinu zásob této suroviny na Zemi. Spojené Státy ji považují i za svého pevného spojence v boji proti terorismu. Tolerují i tamní autoritářský systém.

Ceny ropy na světových trzích se začaly v pondělí ráno zvyšovat a jejich růst po zprávě o králově úmrtí nabral na intenzitě. Americká lehká ropa West Texas Intermediate se krátce před polednem prodávala za 61 dolarů a byla dražší téměř o 50 centů.

Saúdská Arábie poskytla Američanům své území při válce v Kuvajtu v roce 1991. Vztahy obou zemí poněkud narušily atentáty v New Yorku a Washingtonu z 11. září 2001. Většina teroristů měla právě saúdskoarabské občanství.

Nový král Abdalláh

  • celým jménem Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd
  • narozen v Rijádu asi v roce 1924; některé zdroje ale uvádějí jiné roky
  • 13. sny zakladatele saúdskoarabského státu krále Abdal Azíze; po matce přísluší k vlivnému šammarskému kmenu
  • náboženské i vojenské vzdělání získal v Saúdské Arábii
  • od roku 1963 velel Národní gardě, v roce 1975 se stal 2. místopředsedou vlády; od června 1982 byl korunním princem a 1. vicepremiérem
  • zemi vládne de facto od roku 1995, kdy mu král Fahd předal kvůli zdravotním problémům většinu pravomocí
  • má údajně čtyři ženy, chová jezdecké koně, miluje sokoly a dostihy velbloudů a rád si zahraje bowling

Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám