Hlavní obsah

Duchovní rádce bin Ládina dostal v USA 75 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Federální soud v newyorském Brooklynu ve čtvrtek odsoudil k 75 letům vězení Jemence Muhammada Alího Hasana Muajáda (57), jenž se označoval za duchovní rádce vůdce teroristické sítě al-Kajdá Usámy bin Ládina. Muajád byl uznán vinným ze spiknutí s cílem podpory a financování teroristické sítě al-Kajdá a palestinského radikálního hnutí Hamás.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Muájád se podle soudu podílel na přípravě přesunu miliónů dolarů na konta al-Kajdá a Hamásu. Obě jsou považované ve Spojených státech za teroristické organizace.

Soud Muajáda uznal vinným letos v březnu, rozsudek padl včera. Vedle vězení mu uložil peněžitý trest ve výši 1,25 miliónu dolarů (asi 31,25 mil. Kč).  

Zatčení v Německu

Muajád byl zadržen při operaci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v Německu v roce 2003. Tehdy slíbil agentovi FBI, který vystupoval jako americký businessman, že mu pomůže dostat finance k radikálům. Později byl vydán do USA.

Hlavním důkazem byly právě videonahrávky ze čtyř dnů schůzek Muajáda a jeho asistenta Muhammada Muhsína Jahjá Zájida (31) s agenty v jednom hotelu ve Frankfurtu nad Mohanem, kde nabídli poskytnout více než dva milióny dolarů na podporu Hamásu. Soud se Zájidem byl odložen na 1. září.

FBI Muajáda viní z toho, že na konta al-Kajdá zaslal před útoky z 11. září 2001 nejméně 20 mil. USD (asi 500 mil. Kč) a Hamásu 3,5 mil. USD (asi 87,5 mil. Kč). Má údajně velmi nepřátelský postoj k americké vládě, kterou označuje za sionistickou.

Obviněný vinu popřel

Muajád jakoukoli vinu popřel. Jeho advokát Bill Goodman připustil, že klient vybíral peníze, ale ty směřovaly na pomoc hladovějícím, mj. v Palestině nebo Jemenu. "Výše rozsudku bude v arabském světě vnímána jako důkaz americké nenávisti vůči muslimům, ne jako důkaz americké spravedlnosti," konstatoval Goodman.

Prokurátorka Kelly Mooreová v průběhu procesu nicméně uvedla, že odsouzený měl styky s bin Ládinem, jemuž měl radit v duchovních věcech. Soudce Roslynn Mauskopf dal nakonec zapravdu obžalobě. Muajáda nazval "finančníkem teroristů" a doplnil, že vzhledem k předloženým důkazům "využívá plně možnost udělení maximálního trestu".

Reklama

Výběr článků

Načítám