Hlavní obsah

Slovenští nebožtíci výhradně v autě s chladicím zařízením

Právo, ivi
BRATISLAVA

Menším pohřebním službám hrozí na Slovensku krach, protože podle nového zákona musí na převoz zesnulých používat výhradně auta s chladicím zařízením. Podle odborníků tento zákon může položit na lopatky až třetinu z nynějších 300 pohřebních služeb.

Článek

Zákon už schválila slovenská vláda a čeká na projednání v parlamentu. "Většina slovenských pohřebních služeb takovými automobily nedisponuje a na jejich nákup nemá peníze," upozorňuje Pavol Findura ze Slovenské společnosti pohřebních služeb.

Podle něho především v odlehlých oblastech země není výjimkou, když rakev se zesnulým převážejí staré dodávky, nebo dokonce traktor z místního družstva.

"Podle nového zákona bude možné převážet tělo pouze ve vozidlech se zařízením, které udrží v nákladním prostoru teplotu pět stupňů," říká. Jedno takové auto vyjde asi na 600 tisíc až milión slovenských korun.

Malé pohřební služby působící na venkově vidí v navrhovaném zákoně tlak velkých firem, které si tato auta mohou dovolit nebo je už vlastní a chtějí získat monopolní postavení na trhu.

Findura upozorňuje, že v některých částech Slovenska může po schválení zákona nastat situace, že nebude mít kdo nebožtíky pohřbívat. Může to také zvýšit ceny pohřbů. Už dnes vyjde pohřeb v Bratislavě na 25 až 30 tisíc a na venkově asi na 10 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám