Hlavní obsah

KLDR popřela, že by obohacovala uran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Ve středu bez konkrétních výsledků pokračovala šestistranná jednání o jaderném programu Severní Koreje. Ovzduší je však vstřícnější, severokorejská delegace při bilaterálním setkání s americkými zástupci popřela, že Pchjongjang obohacuje uran. Uvedla to japonská agentura Kjódo.

Článek

Podobné prohlášení však není považováno za dostačující, KLDR by měla oznámit, kdy zahájí kroky k zastavení svého jaderného programu. Přesto jde o pokrok.

V minulosti přitom KLDR opakovaně  přiznala, že zpracovává plutonium k dalšímu využití. Získává je z vyhořelého jaderného paliva. Pchjongjang také dříve sdělil, že buduje arzenál jaderných odstrašujících prostředků.

Čína  proto žádala další účastníky jednání, jichž se krom obou Korejí účastní ještě USA, Rusko a Japonsko, aby našli "politickou odvahu" a dosáhli při jednání výsledků. "Čelíme výzvám, ale máme i příležitosti," uvedl čínský delegát Wu.  Podle něj se všichni shodli, že budou pokračovat v diskusích, jak dosáhnout odstranění jaderných zbraní na Korejském poloostrově.

Ruský delegát Alexejev je ovšem opatrnější, podle něj časově neomezené čtvrté kolo jednání nebude poslední.

Reklama

Výběr článků

Načítám