Hlavní obsah

Blair: teroru nelze ustoupit ani o píď

– LONDÝN

Pro terorismus neexistuje žádné ospravedlnění a teroristům není možné ustoupit ani o píď. V Londýně to v úterý řekl britský premiér Tony Blair po setkání s představiteli opozičních konzervativců a liberálních demokratů.

Článek

Blair s politiky jednal o zpřísnění protiteroristických zákonů, zejména o povolení odposlechů a prodloužení vazby až na tři měsíce. Znovu odmítl vysvětlování útoků v Londýně britským podílem na válce v Iráku

"Londýn prochází zkouškou, ale odolává," řekl Blair při první tiskové konferenci po útocích ze 7. a 21. července. Na dotaz, zda britská angažovanost v Iráku nepřispěla k útokům, Blair zdůraznil, že pro akce teroristů "neexistuje omluva či ospravedlnění, ať k nim dochází v Izraeli, Iráku, Egyptě, Londýně, Turecku, USA nebo kdekoli jinde". Připustil, že teroristé využívají Iráku k získávání atentátníků, ale kořeny terorismu sahají mnohem hlouběji.

Útoky z 11. září 2001 byly podle něj pro mezinárodní společenství "budíčkem", problém je, že mnoho lidí ve světě se probudilo jen na chvíli, ale spalo dál, dodal Blair.

Britové premiérovi věří

Průzkumy veřejného mínění zjistily, že Blair, jehož budoucnost v čele kabinetu visela nedávno na vlásku, si po atentátech v Londýně polepšil. Jeho řídící kvality nyní oceňuje 55,5 procenta obyvatel, zatímco dříve to bylo kolem 50 procent, uvedla včera britská agentura Populos.

Nejvýše (57,5 procenta) byl labouristický šéf britské vlády v květnu 2003, krátce po pádu Bagdádu a režimu Saddáma Husajna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám