Hlavní obsah

Bin Ládin chtěl zaplavit USA tunami otráveného kokainu

Novinky, Lenka Hloušková
WASHINGTON

Šéf teroristické sítě al-Kajdá Usáma bin Ládin se v roce 2002 pokusil v Kolumbii zakoupit tuny kokainu. Do drogy chtěl vložit blíže neurčený jed a vše prodat ve Spojených státech. Kontaminové dávky měly otrávit tisíce Američanů.

Článek

Schůzka bin Ládina a zástupců kolumbijské mafie proběhla v roce 2002. Vůdce nejznámější mezinárodní teroristické sítě byl tehdy ochoten do obchodu investovat desítky milióny dolarů. Neuspěl.

Proti byla nakonec mafie

Plány šéfa al-Kajdá podle zdroje z americké federální agentury pro potlačování nabídky drog DEA zhatil sám kolumbijský kartel. Tomu se i přes slíbené vysoké zisky nelíbilo, že by akce přímo ohrozila jeho roční miliardové zisky ve světě.

Potenciální kupci by se totiž následně konzumace kokainu z Jižní Ameriky začali bát. Výrobci a distributoři kolumbijského "zlata" by tak ztratili nejen trhy v USA, ale i v Evropě a Asii. Mafie se rovněž obávala radikálního zásahu Američanů, jejichž specialisté působí přímo v jihoamerických zemí.

"Chtěli zabít tisíce lidí - více než ve Světovém obchodním centru," uvedl zdroj z DEA.

Komplot odhalen před třemi roky

Policie neúspěšný komplot vypátrala v roce 2002 v rámci vyšetřování teroristických útoků z 11. září 2001 v New Yorku a Washingtonu. Materiál ale nezveřejnila. Americké deníky jej nyní získaly od anonymního zdroje z DEA.

Její ředitel Asa Hutchinson už před třemi lety přitom v médiích konstatoval: "DEA získala z několika zdrojů informace, že se bin Ládin zajímá o přepravu a financování drog."

Vyzval proto své spoluobčany, aby se nad koupí narkotik zamysleli. "Je důležité, abychom věděli, že peníze z kapes Američanů vydávané za nákup drog, mohou přispívat k financování zločinů na celém světě," doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám