Hlavní obsah

Šin Bet: Počet palestinských útoků letos poklesl

Novinky, DPA, Ha´arec, Jerusalem Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Pět raket Kásám dopadlo v úterý na příhraniční izraelské město Sderot, kde poškodily několik aut. Přesto je podle izraelské tajené služby Šin Bet letos počet útoků nižší než vloni. Zpravodajci se však bojí, že násilí se z pásma Gazy přenese na západní břeh Jordánu.

Článek

Šéf Šin Bet Juval Diskin uvedl, že od začátku letošního roku došlo k 1500 útokům, zatímco loni jich ve stejném období bylo 2300. Šin Bet ale varuje, že poté, co se Izraelci stáhnou z pásma Gazy, kde Hamás utlumuje své aktivity, propukne násilí ve větší míře na západním břehu Jordánu, kde Izrael opustí jen čtyři osady.

Čísla ukazují, že palestinské samosprávě se podařilo omezit aktivity militantních organizací typu Hamás, s jehož příslušníky nedávno svedla boj v Gaze.

Izraelský premiér Ariel Šaron přesto v rozhovoru pro francouzský list Le Monde požadoval pro Palestincích "vážná protiteroristická opatření". "Abbás ve skutečnosti udělal málo. To je škoda," uvedl. 

Armáda může na osadníky střílet

Na stažení, které začne v půlce srpna, se Izrael už připravuje. Speciálnímu dvouetapovému výcviku se podrobuje v první již započaté fázi 5000 vojáků. V druhé jejich počet vzroste na 7000. Výcvik bude ukončen 11. srpna. Celkem má na hladký průběh evakuace dohlížet 60 000 příslušníků pořádkových sil. Armáda přiznává, že tato operace je velmi "citlivá".  Na vlastní vyklízení osad pak bude dohlížet 14 000 z nich. Zbytek je bude chránit před případnými útoky Palestinců a bude zajišťovat přístupové cesty do Gazy, kde se očekávají demonstrace proti evakuaci.

Vojáci budou  moci proti osadníkům bránícím se vystěhování použít i střelbu ostrými náboji, pouze však v případě, že i po nich budou osadníci pálit ostrými.

Stažení nebude bez problému, osadníci i radikální Židé proti němu protestují. [celá zpráva] Do pásmy Gazy se jen v letošním roce přestěhovalo na 2000 Izraelců, kteří nepatří mezi osadníky. Pět set až tisíc z nich tam proniklo v době, kdy už bylo pásmo Gazy uzavřeno. Místní však radikální Židy propašovali ve svých autech.

Izraelská armáda připustila, že po těchto osobách nepátrá. Šin Bet popřel, že by mezi osadníky nasadil provokatéry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám