Hlavní obsah

Riceová nechce, aby Izrael po stažení pásmo Gazy izoloval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přicestovala v sobotu do Ramalláhu, kde se sešla s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Článek

Riceová apelovala na Izrael, aby po plánovaném srpnovém stažení pásmo Gazy neizoloval.

Palestinské úřady se obávají, že po odchodu Izraelců by se z pásma Gazy, které od dalších palestinských oblastí odděluje izraelské území, mohlo vzniknout "obrovské vězení". Mahmúd Abbás Riceové řekl: "Potřebujeme odpovědi od Izraelců. Změní se Gaza ve velké vězení?"

Washington podle ní usiluje, aby lidé z pásma Gazy měli zajištěn přístup do druhé palestinské oblasti, kterou nyní částečně kontrolují izraelské síly - na západní břeh Jordánu. Ministryně klade důraz na spolupráci Izraelců a Palestinců nejen při stahování, ale také poté.

Palestinci musí posílit bezpečnost

Riceová ocenila úsilí palestinské samosprávy posílit bezpečnost na palestinských územích, pravila však, že v této oblasti se musí udělat více. Palestinci začali jednat. Chtěla bych je podpořit." řekla v reakci na nedávné střety policistů s radikály z hnutí Hamás v Gaze [celá zpráva]

V pátek o odchodu osadníků z pásma Gazy hovořila i s izraelským premiérem Arielem Šaronem. Tlumočila mu, že USA jeho plán plně podporují a mají zájem o to, aby se odchod uskutečnil v klidu.

Rozšiřování židovských osad v západním břehu Jordánu je podle ní chybou. USA budou usilovat o to, aby Izrael zastavil další "osidlovací aktivity".

Reklama

Výběr článků

Načítám