Hlavní obsah

Britská policie zadržela kvůli atentátům druhého muže

LONDÝN

Britská policie zdržela v pátek ve Stockwellu dalšího muže, podezřelého z podílu na čtvrtečních atentátech v Londýně. Oznámila to v sobotu. Zadržen byl na základě protiteroristického zákona. Ve Stockwellu dopadla už v pátek odpoledne jednoho muže a předtím dalšího zastřelila. Kvůli planému poplachu byla nakrátko evakuována stanice londýnského metra Mile End.

Článek

Podle svědka Muguela Clarka byla cítit spálenina: "Cítil jsem něco jako spálenou gumu. Bylo to na opačné straně nástupiště. Všichni utíkali."

Poplach byl záhy odvolán. "Odešli jsme. Nic tam nebylo," řekl mluvčí Scotland Yardu. Dopravní podnik metropole upřesnil, že byla na chvíli zastavena doprava na celé trati Central Line. V sobotu byla otevřena i stanice Stockwell, kde v pátek probíhala velká razie.

Zadržení jsou vyslýcháni

Prvního zadrženého stále ještě vyslýchá. Zajistila ho už v pátek při prohlídce jednoho domu v okolí Stockwellu. Policie neuvedla, zda zadrženými jsou přímo možní atentátníci, jimž selhaly nálože. Jejich záběry z kamer zveřejnila v pátek  [celá zpráva].  Fotografie pravděpodobných pachatelů dnes zaplnily první stránky místního i zahraničního tisku. Jejich zveřejnění mělo velký ohlas, policii se ozvalo 400 lidí.

Ve Stockwellu probíhala v pátek velká policejní akce, při níž také jednoho člověka zastřelila [celá zpráva]. Ten byl podle sdělení velitele metropolitní policie Iana Blaira přímo spojen s atentáty. Nezávislá komice střelbu vyšetřuje, což ale je podle Iana Blaira zcela běžný postup v případě, že policie někoho zabije.

Diskuse nad postupem policie

Britské deníky uvedly, že policie postupuje na základě nové tajné instrukce s kódovým názvem Operace Kratos, která jim umožňuje, když je někdo podezřelý z držení bomby, střílet do hlavy a ne do těla. Policii podle deníku Daily Mail  nyní hrozí, že bude obviňována, že se chová "stejně špatně jako teroristé".

Scotland Yard potvrdil, že zastřelený nebyl jedním z atentátníků, ale podezřelým, který se odmítal vzdát detektivům, kteří atentáty vyšetřují.

Scotland Yard dále zkoumá stopy a informace, které po sobě zanechali čtyři muži, kteří utekli poté, co se jim nepodařilo odpálit své nálože ve třech soupravách metra a jednom autobusu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám