Hlavní obsah

Při atentátech v Egyptě jeden Čech zemřel, další byl zraněn

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA/PRAHA

Pumové útoky v noci na sobotu v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch si vyžádaly 88 obětí. Mezi mrtvými je jeden Čech, další byl zraněn. Sdělil to ministr zahraničí Cyril Svoboda na mimořádné tiskové konferenci. Mrtvý muž je s největší pravděpodobností první česká oběť terorismu.

Článek

V Egyptě v sobotu ráno vybuchly tři bomby, dvě v hotelech a jedna v centru města na tržišti. [celá zpráva]

"V oblasti je 1500 až 2000 občanů ČR, kteří jsou ubytováni ve 30 až 40 hotelech," řekl ministr zahraničí Cyril Svoboda. Zpět do ČR se jich chce vrátit přes 100.

Ministerstvo zná identitu mrtvého Čecha, nebude ji ale zveřejňovat. Podle některých informací jde údajně o mladíka z Ústí nad Labem, další informace mluví o tom, že pracoval jako delegát cestovní kanceláře. Ministerstvo zahraničí ale podrobnosti o totožnosti nepotvrdilo.

Odletět chce zatím 100 Čechů

Do Egypta odletělo odpoledne letadlo Českých aerolinií (ČSA). Na palubě jsou potraviny, voda, lékaři a také psycholog. Letadlo se o půlnoci vrátí zpět do ČR. Podle prezidenta ČSA Jaroslava Tvrdíka letadlem přiletí klienti všech cestovních kanceláří, nejen ti, kteří sem přiletěli linkou ČSA. "Z 850 klientů kanceláře EximTours se jich chce vrátit deset, od jiné CK se chce vrátit všech 40 turistů," uvedl Tvrdík.

Podle něj počet těch, co se chtějí vrátit, závisí na tom, zda cestovní kancelář má klienty ubytované v některém ze vzdálenějších hotelů, nebo v hotelu, který byl výbuchům blízko. Dodal, že ČSA jsou připraveny vypravit další letadlo, pokud bude potřeba.

Zranění turisté byli rozvezeni do nemocnic vzdálených i 100 kilometrů od míst výbuchů. Čeští diplomaté včetně velvyslance Jakuba Karfíka objíždějí nemocnice a případně se zajímají o další zraněné turisty. Vzhledem k tomu, že jeden výbuch byl v centru města, někteří turisté mohli být zraněni i tady a cestovní kanceláře je mohou postrádat.

Svoboda vyzval všechny malé cestovní kanceláře, aby se ozvaly ministerstvu, zda postrádají některé klienty. Na čísla 224 182 425, 224 181 111 a 224 182 837 mohou volat i lidé, aby se informovali o svých příbuzných, kteří v Egytpě jsou.

Klienti velkých CK jsou v pořádku

"Nikdo z našich klientů není naštěstí ubytován v hotelu, ani se nepohyboval v místech, kde došlo k bombovým útokům," informoval Novinky tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer Dan Plovajko.

Delegáti CK podle Plovajka okamžitě začali kontaktovat klienty, kteří zde tráví svou dovolenou. "Všichni z celkem 239 klientů jsou v naprostém pořádku," pokračoval Plovajko s tím, že příbuzní českých turistů v Egyptě mohou kdykoliv zavolat na bezplatnou linku 800 121 010. Zde se dozví informace o svých blízkých.

Velké cestovní kanceláře jsou v kontaktu s ministerstvem zahraničí. Podle nich mnoho turistů své dovolené v Egyptě, ale i jiných zemích, ruší například i zájezdy v Turecku.

Soustrastné telegramy

Prezident republiky Václav Klaus a ministr zahraničí Cyril Svoboda už do Egypta poslali soustrastné telegramy. Ministerstvo vydalo doporučení , aby se nikdo nevydával do postižené oblasti, ve které panuje chaos, jeden z hotelů byl zcela zničen. Doporučení se ale netýká Egypta jako země.

"Teroristé chtějí vyvolat paniku a to se jim nesmí podařit, V tomto směru oceňuji postoj obyvatel Londýna, kteří se nedali vystrašit," uvedl Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Exploze v egyptském letovisku zabily 88 lidí

Podle nejnovější bilance si tři exploze egyptském letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře v noci na sobotu vyžádaly 88 mrtvých, včetně několik cizinců. Mezi nimi...

Výběr článků

Načítám