Hlavní obsah

Policie v New Yorku kontroluje cestující v metru

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Policie v New Yorku v pátek ráno začala s namátkovými kontrolami cestujících a jejich zavazadel v metru. Tamní úřady se po událostech v Londýně obávají teroristických útoků. Přislíbily, že prohlídky nebudou probíhat podle žádného etnického klíče. Reagovaly tak na výtky o zostřující se diskriminaci arabských obyvatel města.

Článek

Namátkovými kontrolami projdou vybraní cestující na všech trasách newyorského metra. Policisté budou prohlížet zejména jejich zavazadla.

Starosta města Michael R. Bloomberg a jeden z šéfů policie Raymond W. Kelly uvedli, že jde o nezbytný krok pro zvýšení bezpečnosti všech obyvatel. Vyzvali zároveň spoluobčany ke klidu a k respektování nového opatření. "Žijeme ve světě, v němž jsou podobné druhy bezpečnostních kontrol nezbytné," konstatoval Bloomberg.

Trička s nápisy

Zatím není jasné, kolik se celkem do akce zapojí policistů, ani jak budou prohlídky rozsáhlé. Měly by probíhat zejména u vchodů do jednotlivých stanic, výjimečně i na nástupištích.

Odpůrci opatření podotýkají, že kontroly tašek s osobními věcmi odporují základním lidským právům. Odvolávají se přitom na rozsudky Nejvyššího soudu USA, který v několika kauzách vše odmítl jako protiústavní čin.

Šikovní obchodníci již připravili do prodeje trička s nápisem: Nesouhlasím s prohlídkou. Cena za kus se pohybuje kolem 17 USD (asi 425 Kč). Oděvy jsou k mání v bílé barvě nebo černo-bílé kombinaci; s rukávem i bez.

Bez rasistických výstřelků

Policie slibuje, že namátkovou kontrolou projdou všichni, bez rozdílu na barvu pleti nebo oděv. Pomyslnou záruku nerasistických kontrol dali spoluobčanům i Bloomberg a Kelly.

"Je to proti našim zásadám. Vše bude probíhat v rámci platných zákonů," konstatoval policejní šéf.  Přislíbil rovněž, že každý, kdo nebude chtít prohlídkou projít, se může jednoduše "otočit a odejít".

Newyorské metro má 468 stanic, jimiž denně v průměru projde 4,5 miliónu osob.

Anketa

Vadily by vám namátkové bezpečnostní prohlídky zavazadel v metru?
Ano
39,1 %
Ne
60,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 304 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám