Hlavní obsah

Vízový režim s USA se bude podle Topolánka spíš přitvrzovat

WASHINGTON

Vízový režim se Spojenými státy se bude kvůli bezpečnostní situaci ve světě spíš přitvrzovat, řekl v úterý ve Washingtonu po jednání na americkém ministerstvu zahraničí předseda ODS Mirek Topolánek. Uvítal by alespoň určitý symbolický pokrok, jako například vracení poplatků v případě neudělení víza. "Vízová situace se bude komplikovat, a to nejen pro Českou republiku," řekl svůj názor.

Článek

"Není docela možné, aby se víza den ze dne zrušila... Mohu si jenom přát, abychom dostali stejné podmínky, jako mají jiné státy Evropské unie," řekl Topolánek českým novinářům k situaci, kdy Češi a většina nových zemí EU víza k návštěvě USA potřebují, zatímco občané většiny starých zemí unie nikoli. Američané cestují do Evropy, včetně České republiky, bez víz.

Topolánek, který se ve Washingtonu zúčastnil jednání šéfů pravicových stran sdružených v Mezinárodní demokratické unii (IDU), se dnes pozdravil s americkým prezidentem Georgem Bushem. Při snídani, kterou uspořádal Bílý dům pro účastníky schůzky, hovořil Bush podle Topolánka o boji proti terorismu, o individuálních svobodách a o odpovědnosti konzervativních stran za vývoj ve světě. Své setkání s Bushem označil za formální.

Předseda ODS upozornil na "zvýšenou aktivitu" prezidenta Bushe a jeho administrativy, včetně ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové směrem k Evropské unii a Evropě obecně. "Myslím, že nastalo jisté oteplení, řekl.

Při šíření demokracie ve světě si podle něho Evropa začala uvědomovat, "že nemůže stát stranou ... a tvářit se, že se jí to netýká". Topolánek soudí, že k tomu nepřispěly pouze bombové útoky loni v Madridu a 7. července v Londýně, ale i to, jak o šíření demokracie usiluje George Bush.

Na jednání IDU předseda ODS upozornil na středoevropskou situaci, kde v případě, že by pravicové strany v Německu, Polsku, České republice a dalších zemích převzaly či udržely moc, "je velká šance realizovat reformy související se stárnutím populace a stát se novým motorem Evropské unie s nějakou novou vizí".

Topolánek nepochybuje o tom, že zamýšlenou zářijovou cestu prezidenta Václava Klause do USA završí oficiální přijetí v Bílém domě. Česká republika má ve Washingtonu velmi dobré jméno, a to nejen kvůli účasti v operacích v Afghánistánu a Iráku, ale i pro svoji dlouhodobou stabilitu, řekl předseda ODS. Klaus se setkal s Bushem v Bílem domě už letos v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám