Hlavní obsah

Atentátníci byli v Karáčí za muži z al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Tři z kvarteta vražedných atentátníků z Leedsu - trojice britských muslimů pákistánského původu - byli před pár měsíci společně v jihopákistánském Karáčí. Podle dílčích informací se tam setkali s osobami podezřelými z příslušnosti k teroristické síti al-Kajdá.

Článek

Zjistili to experti Scotland Yardu v rámci vyšetřování útoků na londýnskou veřejnou dopravu. "Většinu svého času netrávili v náboženských školách, ale ve společnosti lidí ze zakázaných militantních skupin," napsal včera deník The Times.

Čtvrtý z útočníků v Londýně -Lindsey Germaine - jediný nemá pákistánské, ale jamajské kořeny.

Podle zdroje z imigračního úřadu, který si nepřál být jmenován, pobývali 22letý Shehzad Tanweer a 31letý Muhammad Sidique Khan v Karáčí loni v listopadu a do Londýna se vrátili letos v únoru. Podle údajů poskytnutých letištními úřady v Karáčí letěli oba stejnými letadly tureckých aerolinií tam i zpět.

Podle pákistánského deníku Daily News spali v Karáčí ve stejném hotelu asi týden a pak odjeli vlakem do Láhauru. Podle tajných služeb Tanweer byl v Pákistánu hned dvakrát a navštěvoval tam náboženské školy. Třetím z útočníků byl Hasib Hussain. Ten podle pákistánského zdroje letěl do Karáčí přes saúdskoarabský Rijád v polovině července, není však jasné, kdy se vrátil do Británie.

Britská vláda včera oznámila odhodlání prosadit v parlamentu ještě do konce roku nové protiteroristické zákony. Záměr vzápětí podpořila i opozice. Londýnská policie mezitím zvýšila bilanci obětí výbuchů ze 7. července na 56, neupřesnila však, zda další oběť podlehla zraněním v nemocnici, či byla nalezena v tunelu metra.

Ministři obrany a zahraničí John Reid a Jack Straw odmítli závěr střediska pro politický výzkum Chatham House (podrobnosti v samostatném článku), podle něhož atentáty v Londýně souvisejí s účastí Velké Británie po boku USA na válkách v Iráku a v Afghánistánu. "Teroristé útočí v různých částech světa," uvedli ve společném prohlášení. "Nehodláme se omlouvat za to, že jsme se připojili k našemu partnerovi v operacích, které jsou podle našeho názoru v zájmu Velké Británie i celého světa."

Khan a útoky vTel Avivu 2003

Nejzávažnější podezření z kontaktů na organizaci Usámy bin Ládina zatím padá na Khana, který byl zjevně vůdcem buňky a odpálil se na stanici metra Edgware Road. Podle jedné verze dokonce pomáhal s dvěma sebevražednými útoky britských muslimů v izraelském Tel Avivu v roce 2003, podezření se ale neprokázala. V každém případě ale využíval leedských tělocvičen k verbování potenciálních sebevrahů.

"Vše dovedně maskoval pomocí image moudrého vychovatele se smyslem pro rodinu," uvedl jeden z vyšetřovatelů. Khan dokonce navštěvoval místního labouristického poslance a díky svým aktivitám pro chlapce několikrát získal z fondů EU dotace v přepočtu za několik set tisíc korun. K prvním kontaktům buňky navíc došlo ještě před útoky na USA z 11. září 2001.

Klíčem mohou být SIM karty

Tým britských specialistů se nyní stále více zaměřuje na rekonstrukci posledních chvil čtyř sebevražedných atentátníků. Pátrání má potvrdit či vyvrátit podezření, že útočníci měli u sebe v osudový den mobilní telefony, a odhalit jejich možné kontakty s dalšími teroristy či pomocníky.

"Zvláštní jednotka prohledává trosky a snaží se nalézt cokoli, co by připomínalo mobilní telefony. Nejdůležitější je získat SIM karty," řekl deníku Daily Telegraph nejmenovaný forenzní expert. Podle něj by pak bylo možné rekonstruovat přesný pohyb pachatelů. Mohlo by to mimo jiné vysvětlit, jak se choval nejmladší atentátník, 18letý Hasib Hussain, během kritických 81 minut, jež uplynuly od jeho příjezdu do Londýna a okamžiku, kdy se odpálil v autobusové lince 30 na Tavistock Square.

Mušaraf apeloval na mladé muslimy

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf včera vyzval místní mládež, aby se nestýkala s extremistickými skupinami. Prohlásil, že jde o nepřátele islámu a Pákistánu. Zároveň odsoudil útoky v Londýně. Podle něho prý islám takové věci nedovoluje.

Pákistánské bezpečnostní služby zadržely po atentátech několik podezřelých radikálů, ale zatím se jim nepodařilo potvrdit jejich spojitost s útoky v Británii. Pákistánská vláda zatím ani nebyla s to potvrdit, že útočníci navštívili pákistánské území.

Také nejstarší a největší britská sunnitská organizace Muslimská rada Británie v neděli vydala náboženský výnos neboli fatwu, jímž útoky označila za výsledek zvrhlé ideologie, která si zasluhuje co nejpřísnější odsouzení. Edikt rozhodně odmítl terorismus v jakékoli podobě, včetně jeho pachatelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám