Hlavní obsah

Bush pro rozšíření spolupráce s Indií včetně jaderné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush podporuje další rozšířování spolupráce USA s Indií, která má být přelomová ve vztazích obou zemí a napříště zahrnout i spolupráci v tak citlivých oblastech, jako je jaderná energetika, kosmonautika a nejmodernější technologie. Bush to v pondělí prohlásil ve Washingtonu na tiskové konferenci po schůzce s indickým premiérem Manmóhanem Singhem, který je na státní návštěvě USA.

Článek

"Setkali jsme se jako představitelé dvou velkých demokracií, které chtějí spolupracovat na vytváření bezpečnějšího světa," řekl Bush. "Jako hospodářští partneři se snažíme nahradit nenávist a násilí prosperitou, nadějí a optimismem na celém světě," dodal.

Bush dal jasně najevo, že americká spolupráce s Indií by se měla rozšiřovat i v oblastech jaderné energetiky, dobývání vesmíru a nejmodernějších technologií. "Čistší zdroje energie, včetně jaderných, jsou životně důležité pro ekonomiky našich zemí," zdůraznil prezident.

"Výjimky pro země, které potřebujeme"

Jak upozorňuje agentura Reuters, Washington dosud jadernou spolupráci s Indií odmítal, protože Dillí nepřistoupilo ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT). "Myslím ale, že administrativa zaujme stanovisko, že Indie je výjimka," řekl agentuře bezpečnostní expert John Pike. Indie se totiž podle jeho slov jeví pro USA jako možný čelný strategický partner, "a my jsme ochotni dělat výjimky pro země, které potřebujeme," dodal.

Singh před médii vysoce ocenil "osobní angažovanost" Bushe pro zlepšení vztahů mezi USA a Indií, které od dob studené války nebyly nijak vřelé. "Jsem si jist, že naše dnešní jednání umožní vytyčit takový program spolupráce, který by vyjadřoval skutečný přelom v našich vztazích," řekl premiér.

Realizace tohoto programu spolupráce umožní Indii "uspokojit potřeby svého lidu, zlepšit jeho životní úroveň, získat bezpečnější budoucnost a více se zapojit do mezinárodní spolupráce".

Bush vyzval k vyřešení problému Indie - Pákistán

Bush také vyzval Singha zvýšit úsilí o dosažení míru v konfliktu s Pákistánem o Kašmír. "Tento problém musí vyřešit Indie a Pákistán. Naše politika se nezměnila, jsme připraveni poskytnout pomoc. Vyzýváme k vyřešení tohoto dlouhodobého problému," řekl.

Sing hodlá během pobytu usilovat o podporu USA pro snahu Dillí získat křeslo stálého člena Rady bezpečnosti OSN v rámci debatované reformy světové organizace. Podle agentury AP však Bushova administrativa zatím takový krok podpořit nehodlá.

V úterý má Singh vystoupit s projevem před oběma komorami Kongresu a jednat s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám