Hlavní obsah

ICTY potvrdil 13 let pro Babiče za genocidu nesrbských Chorvatů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Odvolávací soud Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu v pondělí potvrdil 13letý trest pro bývalého srbsko-chorvatského politika Milana Babiče (49). Byl shledán vinným z genocidy namířené proti nesrbskému obyvatelstvu v Chorvatsku během válek v bývalé Jugoslávii.

Článek

ICTY Babiče uznal vinným z toho, že se jako ministr a pozdější prezident takzvané Republiky srbská Krajina v Chorvatsku v letech 1991-92 podílel na etnických čistkách, při kterých zahynuly stovky Chorvatů a nesrbských obyvatel.

První rozsudek ICTY padl letos v lednu. Babič se proti němu na místě odvolal. "Více než 200 civilistů, včetně žen a starých osob, bylo zavražděno, další stovky lidí vězněny v nelidských podmínkách," uvedl tehdy soudce Alphons Orie. "Zločiny se vyznačovaly barbarstvím, vyhlazováním celých rodin. Bolest u pozůstalých stále přetrvává," pokračoval Orie.

Babič je pokládán za jednoho z nejbližších spolupracovníků bývalého jugoslávského prezidenta Sloboda Miloševiče. Žalobce pro něj původně požadoval jedenáctiletý trest. Konečný rozsudek ICTY je tak ještě o dva roky přísnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Začal proces s vůdcem chorvatských Srbů

Ve středu v 15 hodin začalo před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) první slyšení ve věci obvinění Milana Babiče (47) z válečných...

Výběr článků

Načítám