Hlavní obsah

Tajfun připravil o elektřinu milióny Tchajwanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJ-PEJ/MEXIKO

Ničivý tajfun Chaj-tchang v pondělí zasáhl Tchaj-wan. Zraněno bylo nejméně čtrnáct lidí. Bez elektrického proudu se ocitl jeden milión domácností. Úřady z bezpečnostních důvodů uzavřely školy, vládní úřady a finanční trhy. Se živlem bojuje rovněž Mexiko. Na tamní pobřeží dorazil hurikán Emily. Ten má na svědomí zatím šest životů.

Článek

Tchajwanské úřady uvádějí, že se pohřešuje nejméně jedna osoba. Poryv větru smetl ve městě Ilan do moře osobní automobil i s řidičem. Chaj-tchang navíc poranil čtrnáct osob. Ty utrpěly nejčastěji řezné rány, když se na ně vysypala okna a skleněné výlohy.

Policie navíc evakuovala dva tisíce osob z hornatých oblastí. Obává se sesuvů půdy. Tchajwanská letiště odložila většinu domácích i mezinárodních letů. Na úder Chaj-tchangu se nyní připravuje Čína.    

V roce 2001, který byl pro Tchaj-wan, pokud jde o přírodní katastrofy, jedním z nejhorších, připravil tajfun Toraji o život více 200 lidí. O několik měsíců později tajfun Nari způsobil dosud nejhorší záplavy na ostrově a zabil nejméně stovku lidí.

Evakuace a smrt v Mexiku

S přírodním živlem bojuje také Mexický záliv. Na tamní pobřeží dorazil hurikán Emily. Ten má zatím na svědomí smrt dvou lidí v helikoptéře, jež evakuovala zaměstnance společnosti Pemex z ropných plošin. Vrtulník se zřítil při startu. Čtyři osoby zemřely o několik hodin dříve na Jamajce, kterou však oko hurikánu minulo ve vzdálenosti asi 160 kilometrů od pobřeží.

Z mexického letoviska Cancún úřady z bezpečnostních důvodů evakuovaly osmdesát tisíc lidí. Místní se obávají, že by se mohly zopakovat události z roku 1988, kdy se oblastí přehnal hurikán Gilbert, kterému podlehly stovky lidí.

Emily je druhým hurikánem letošní sezony, který oblast Karibského moře sužuje. Před několika dny Dennis zasáhl zejména Haiti, Jamajku a Kubu a připravil tam o život desítky lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Dennis v Karibiku zabil už 32 lidí

Hurikán Dennis, který se přehnal přes Kubu, Haiti, Jamajku a USA zabil už 32 lidí. Desítky dalších se pohřešují. Hurikán se přehnal přes kubánské hlavní město...

Hurikán Dennis ztratil na síle

Hurikán Dennis, který v neděli dorazil nad území Spojených států, postupně ztrácí na síle a ráno se proměnil v tropickou bouři o rychlosti 80 kilometrů...

Sílící hurikán Emily míří na Jamajku

Jamajka se v pátek připravovala na příchod hurikánu Emily, který na Grenadě zabil jednoho člověka. Sílící bouře, která je už v čtvrté kategorii hurikánové...

Výběr článků

Načítám