Hlavní obsah

Izrael je připraven zahájit akci v pásmu Gazy

GAZA/JERUZALÉM

Militantní Palestinci v noci na pondělí odpálili pět raket na židovské osady v pásmu Gazy. Nikoho nezabily ani nezranily. Radikální palestinské skupiny ignorovaly výzvy prezidenta Mahdúda Abbáse k ukončení násilných akcí. Izrael, jehož vojáci v noci zatkli na západním břehu Jordánu šest příslušníků Hamásu, je připraven zahájit protiakci.

Článek

V neděli dal izraelský premiér Ariel Šaron na zasedání kabinetu volnou ruku armádě k zásahu, aby zastavil pokračující raketovým útokům, na osady v pásmu Gazy i město Sderot.

Více než stovka raket

Na židovské osady v pásmu i na izraelské území dopadlo za uplynulé čtyři dny přes stovku raket a minometných granátů. Premiér Šaron řekl, že dal armádě rozkaz "jednat bez omezení s cílem zastavit ostřelování izraelských osad a měst".

Podle izraelských politických zdrojů je však nepravděpodobné, že by Izrael spustil vojenskou operaci tento týden ještě  před příjezdem americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové na Blízký východ.

Tisíce izraelských vojáků s tanky už stojí podél hranic s pásmem Gazy. Náčelník generálního štábu izraelské armády generálmajor Dan Haluc oznámil, že přípravy na případnou pozemní ofenzívu skončily. Ministr obrany Šaul Mofaz po schůzi vlády oznámil, že Izrael spustí "masivní, dlouhodobou a komplexní" vojenskou operaci v pásmu Gazy, jestliže palestinská správa protiizraelské útoky nezastaví.

Abbás chce zastavit násilí

Palestinský prezident Mahmúd Abbás řekl, že udělá všechno pro zastavení útoků na Izrael: "Jsme odhodláni zastavit odpalování podomácku vyrobených raket, a to za jakoukoliv cenu. Uděláme pro to všechno, co bude v našich silách. Nemohu ale slíbit, kolik času to bude vyžadovat." Radikální palestinské skupiny však jeho výzvy ignorují. Minulý týden v Gaze při bojích členy Hamásu policisté ztratili tři transportéry.

Abbás uvedl, že má "potvrzeno", že Izrael chce vpadnout do Gazy. "Američané nám řekli, že to je záměr Izraele," prohlásil a varoval: "Jestliže se to stane, zmaří to všechno." Abbás obvinil Izrael ze vzniklého napětí: "Izrael nechce mír nebo bezpečnost, my ale nechceme být zahnáni na jejich hřiště. Možná, že hledají záminku pro odklad odsunu (z pásma Gazy," dodal palestinský předseda.

Proti stažení protestují radikální židovské organizace, v neděli v pásmu Gazy zablokovaly přechod Kissufim. Nová vlna násilí propukla po útoku sebevražedného atentátníka z Islámského džihádu v obchodě v Netanji, který minulé úterý zabil pět lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám