Hlavní obsah

SR: vydělali milióny napovídáním u přijímaček na práva

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská policie odhalila kuriózní případ: čtyřčlenná skupina podvodníků si od roku 2003 vydělala čtyři milióny korun napovídáním studentům u přijímaček na Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě.

Článek

Používala k tomu speciální komunikační zařízení - miniaturní bezdrátový systém vlastní výroby. Jak v sobotu na mimořádné tiskové konferenci informoval slovenský ministr vnitra Vladimír Palko, pachatelům hrozí rok až pět let vězení za poškozování cizích práv, nepřímou korupci a legalizaci nelegálního příjmu.

Podvodníky chytila policie v pátek přímo při činu, když se pokoušeli napovídat při přijímačkách na práva.

Sazba od 20 do 200 tisíc Sk

Při odhalení případu pomohl jeden ze studentů, který využil služby podvodníků a zároveň spolupracoval s policií.

"Členové skupiny napovídali studentům u přijímaček za 200 tisíc, za rady u semestrálních prací a zkoušek brali po 20 tisících. Pokud klient nedokázal vyznačit správné odpovědi v testech, do skrytého mikrofonu nadiktoval svůj dotaz, který zařízení přeneslo do auta s tmavými skly zaparkovaného vedle univerzity. Jeden z podvodníků, který seděl ve voze s laptopem, správné odpovědi ihned vyhledal a nadiktoval je do vysílačky," uvedl Palko.

Technicky nejzdatnější ze skupiny podvodníků byl podle policie 51letý Igor J., který zajišťoval přípravu, montáž technického zařízení i vyhledávání správných odpovědí. Druhým obviněným je 32letý Rastislav M, jenž na akce poskytoval "dispečerský" vůz s tmavými skly.

Několikačlenný gang

Mezi zadrženým je také Jarmila H., která se při přijímačkách pohybovala na chodbách poblíž zkušební místnosti a zajišťovala zesilování rádiového signálu. Potřebnou techniku nosila v kabelce. Čtvrtým členem gangu byl Marek P., jenž měl měl na starosti vyhledávání zákazníků. "Byl zaměstnancem Úřadu pro ochranu ústavních činitelů. Na podvod jsme přišli při inspekci ministerstva vnitra, která si vzala na mušku právě jeho," sdělil novinářům Palko.

Ministr vnitra potvrdil, že o případu bylo vedení Univerzity Komenského již informováno. Odmítl spekulovat, jak podvody u zkoušek vedení univerzity vyřeší.

Reklama

Výběr článků

Načítám