Hlavní obsah

SARS kosí lékaře, v Hongkongu hrozí kolaps zdravotnictví

Novinky, Helena Landovská, DPA
HONGKONG

Ode dne, kdy Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala varování před epidemií smrtícího zápalu plic SARS, uplynul měsíc. Nemoc se šíří dál. Zemřelo na ni už 115 lidí a počet nemocných přesáhl tři tisíce. Epidemie, která se před měsícem omezovala prakticky jen na jihovýchodní část Číny a Hongkong, postihuje dnes už tři desítky zemí.

Článek

Hospodářské škody v důsledku poklesu turistického ruchu a omezení leteckého provozu se už nyní odhadují na miliardy dolarů.

"Nedá se říci, že by epidemie byla zcela pod kontrolou. V provincii Kung-tung (kde se objevily první případy-pozn. red.) jsme přišli jen včera na sedm nových případů," řekl na tiskové konferenci v Pekingu epidemiolog Čung Nan-šan. V Pekingu, kde vláda také oficiálně přiznává nové případy, jsou mezi nemocnými i cizinci, z nichž mnozí se nechtějí nechat ošetřovat v Číně. "Zajistili jsme proto zvláštní letadla, která je odvezou do vlasti," uvedl nyní ředitel pekingských nemocnic a dodal, že "město se zavázalo poskytnout bezplatnou péči těm, kteří nemají na léčbu peníze".

Nejpostiženější je lékařský personál

Pro lékaře je největší problém, že neodhalí nemoc v zárodku. Nemocný pak nevědomky nakazí množství dalších lidí v okolí. V Singapuru byl hospitalizován muž kvůli několika jiným onemocněním, která zakryla, že má i SARS. V několika dnech tak nakazil dvě desítky lidí, kteří virus pak zřejmě roznášeli dál. Nejpostiženější je zdravotnický personál.

V Hongkongu onemocnělo SARS už tolik lékařů a sester, že hrozí kolaps celého zdravotnického systému. "Ještě nikdy se nikde na světě nedostal zdravotnický systém pod takový tlak. U nás se nakazilo více než 250 doktorů a sestřiček," uvedl předseda lékařského sdružení Lo Wing Kok. Téhož se obává Singapur.

Lék na SARS zatím nenalezen

Američtí vědci nyní narychlo testují asi dva tisíce existujících léků a přípravků ve vývoji v naději, že najdou ten, který by proti SARS zabral. Analýzy zahájil výzkumný ústav vojenského lékařství ve Fort Detricku ve státě Maryland.

Mohou ale testovat maximálně 200 přípravků týdně, a navíc zatím žádný slibný výsledek není na obzoru, jak potvrdil pracovník týmu Peter Jahrling. "Kdyby měli vědci k dispozici genetický kód viru, bylo by možné připravit léčbu během týdne," upozorňuje. Přesná identita původce SARS je ale stále neznámá.

Reklama

Související témata:

Související články

Záhadná nemoc postihla už nejméně 170 lidí

Záhadný zápal plic nazývaný zkratkou SARS (Severe Acute Respiratory Syndrom) už podle statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO) sužuje nejméně 170 lidí....

Výběr článků

Načítám