Hlavní obsah

Husajnův režim se hroutí, operace v Bagdádu však nekončí

Novinky, CNN, ČTK, Foxnews
BAGDÁD/WASHIGTON

Vývoj posledních událostí v Iráku naznačuje, že dny diktátorského režimu Saddáma Husajna jsou sečteny. Despotický režim se hroutí každým okamžikem. Tři týdny od zahájení operace Irácká svoboda se americkým jednotkám podařilo ovládnout centrum Bagdádu. Středeční události byly symbolicky završeny svržením diktátorovy sochy na náměstí Firdous.

Článek

Američtí činitelé však upozorňují, že válka není zdaleka u konce. Přestože Iráčané přistupují ke spojencům pozitivně a pomáhají jim informacemi o tom, kde se skrývají zbytky starého režimu, boje v Bagdádu budou pokračovat. Koalice zatím neodhalila "všechny nástroje režimu", řekl brigádní generál Vincent Brooks z Centrálního velitelství v Kataru. I když není dobojováno, koaliční jednotky se nyní mění v bezpečnostní a humanitární síly, řekl Brooks. Cílem je teď zajistit podmínky pro to, aby život Iráčanů mohl svobodně pokračovat.

Mluvčí velitelství USA v Kataru kapitán Frank Thorp nicméně upozornil, že je předčasné hovořit o úspěšně dokončené operaci v Bagdádu a že v některých částech města ještě nelze vyloučit tvrdý boj, právě tak jako při postupu zbytkem Iráku.

Prezident Spojených států George Bush je povzbuzen "velmi dobrým" pokrokem v Iráku, ale varoval, že válka ještě neskončila. "I když jdou věci dobře, je to stále vojenská mise, a proto jsou v sázce stále lidské životy. Ale pokrok byl samozřejmě velmi dobrý," uvedl Bush podle agentury Reuters. Ministr obrany USA Donald Rumsfeld obvinil Sýrii, že nejspíš pomáhá vysokým iráckým představitelům k útěku.

Američané v Bagdádu "svrhli" Husajna

Jásotem odměnili Iráčané stržení nadživotní sochy Saddáma Husajna na jednom z bagdádských náměstí. Dav původně začal mohutný podstavec sochy se zdviženou pravicí bourat sám, ale pak mu přijel na pomoc americký vojenský vůz. Na podstavec s torzem nohou sochy nadšení Iráčané připevnili národní vlajku. Bourání sochy vůdce se stalo symbolickým aktem. V ulicích Bagdádu se lidé radují a rabují vládní budovy. V některých oblastech města, např. u bagdádské univerzity, docházelo během dne ke střetům Američanů se zbytky Husajnových věrných. V některých částech na jednotky USA číhají ostřelovači.

Vládní instituce jsou rabovány

V oblastech irácké metropole, které již Američané dobyli, propuklo ve středu rabování vládních zařízení. Policie proti tomu údajně nezasahuje. Iráčané si odvážejí počítače, nábytek a dokonce i vojenské džípy. Rabování propuklo podle svědků i v ústředí OSN v Bagdádu a v okolních obchodech.

Podle reportéra agentury Reuters v ulicích jásají řady Iráčanů a vítají americké vojáky květinami. Nadšení Iráčané ničí plakáty s portrétem Saddáma Husajna.

Na bagdádských silnicích je velmi silný provoz, v automobilech jedou celé rodiny a zdraví do kamer prsty zdviženými do vítězného V. Z ulic vymizeli uniformovaní policisté a vojáci. Podle svědků se zdá, že irácký režim mele z posledního.

Bitva o Bagdád neskončila, tvrdí Američané

V jižní části města se ráno po nejklidnější noci od počátku konfliktu opět rozpoutaly boje. Ty se nyní přesunuly od střetů s armádou bojující o vládní objekty k soubojům s menšími skupinami iráckého odporu v ulicích města. Jednotky americké námořní pěchoty ráno vstoupily do chudé severovýchodní šíitské čtvrti Bagdádu, do Saddámova města.

Jako posily postupují z jihovýchodu města, od vojenského letiště Ar-Rašíd, další příslušníci námořní pěchoty k centru Bagdádu. V Saddámově městě oddíly pěchoty narážejí podle agentury Reuters na velmi sporadický odpor a Iráčané je tam spíš upřímně vítají. V této skoro třímilionové čtvrti žijí hlavně šíité, kteří nechovají k dosavadní sunnitské vládě velké přátelství.

Spojenci hlídají většinu vládních objektů

Podle mluvčího katarského velitelství operace Ala Lockwooda spojenecké jednotky nyní hlídkují u většiny velkých vládních a vojenských objektů. "Skupinky odporu jsou organizovány. Je to asi místní záležitost. Velitelé se snaží dát dohromady lidi, které mají k dispozici, a zorganizovat útok. Jednomu podobnému jsme se v úterý ubránili," řekl Lockwood.

Oficiální zdroje z amerického ministerstva obrany sdělily, že spojenci kontrolují letový prostor nad Irákem. Většina iráckých bojových sil v Bagdádu se vzdala, prohlásil americký vládní zdroj. Navzdory postupu při obsazování klíčových budov v centru Bagdádu američtí činitelé upozorňují na trvající nebezpečí, jež hrozí jejich silám, které upevňují sevření pětimilionového města.

Bagdád zažil klidnou noc

V úterý spojenecké jednotky ostřelovaly od rána do pozdního odpoledne centrum Bagdádu. Večer ale v iráckém hlavním městě zavládlo relativní ticho přerušované jen sporadickými výbuchy. Ulice se večer vyprázdnily, nebylo v nich vidět žádné ozbrojence. Klid byl večer a v noci i v prezidentském komplexu Saddáma Husajna, který zůstal v rukou spojeneckých jednotek.

O osudu prezidenta Saddáma kolují po pondělním pokusu o jeho zabití stále jen dohady. Na restauraci, v níž se mohl podle zpravodajských služeb nacházet spolu se svými syny, byly v pondělí svrženy čtyři protibunkrové pumy. Při útoku byly zničeny čtyři domy a zabito 14 lidí, ale zda byl usmrcen prezident a jeho synové není známo. Britský tisk dnes s odvoláním na kruhy blízké tajným službám píše, že Saddám a jeho synové útok zřejmě přežili.

Hledají se dva američtí piloti

V Iráku jsou pohřešováni dva američtí piloti, jejichž stroj F-15 se v neděli zřítil nad iráckým územím. Oznámilo dnes podle agentury AFP ústřední velení americké armády.

Příčina pádu stíhačky není podle zprávy velení objasněna. "Koalice očekává, že irácké síly a iráčtí občané budou respektovat ženevské konvence o zacházení s válečnými zajatci," uvádí se v prohlášení. Ústřední velení neupřesňuje, jaké pátrací akce byly zahájeny, ani proč bylo oznámení o ztrátě letounu sděleno s dvoudenním zpožděním. Letoun F-15 je považován za nejdokonalejší z amerických konvenčních stíhaček.

Jde již o druhý vojenský letoun, jehož ztrátu USA v úterý oznámily. Nad Bagdádem byl v úterý sestřelen protitankový letoun A-10 Thunderbolt. "Jeho pilot byl nalezen a je v pořádku," prohlásil generál Buford Blount z třetí pěchotní divize.

Bilance obětí války

Od počátku války, která byla zahájena 20. března, zahynulo v Iráku 96 amerických a 30 britských vojáků. Uvedla to v úterý večer agentura Reuters, která se odvolává na americké a britské zdroje.

Z 96 Američanů bylo 81 zabito v boji nebo při "přátelské palbě" a 15 dalších přišlo o život při nehodách. V zajetí je sedm amerických vojáků.

Deset Američanů se pohřešuje, což znamená, že zatím nelze určit, zda jsou mrtví nebo se dostali do zajetí. Do této bilance jsou zahrnuti dva piloti stíhacího letounu F-15, který se v neděli zřítil nad iráckým územím. O jejich osudu není nic známo.

Počet zraněných amerických vojáků stoupl na 155.

Údaje o amerických obětech potvrdil Pentagon.

Irácká armáda ztratila nejméně 2320 vojáků, podle amerických zdrojů jen kolem Bagdádu. Irácké odhady k 3. dubnu uvádějí 1320 mrtvých civilistů.

Ve válce v Iráku přišlo o život už také deset novinářů. Dva se pohřešují a nezvěstní jsou také dva členové mezinárodní organizace Lékaři bez hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám