Hlavní obsah

Stovky civilistů povražděny v Kongu

KONGO

V severovýchodním Kongu bylo v uplynulých dnech zmasakrováno 900 lidí. Šéf povstaleckého Svazu konžských vlastenců (UPC) Thomas Lubanga uvedl, že vojáci ze sousední Ugandy a jejich spojenci z kmene Lendu při útoku na tři města v této oblasti vraždili jejich obyvatele.

Článek

Většina z nich zemřela při čtvrtečním útoku na město Largu, v jehož blízkosti se ukrýval sám Lubanga, kterému se ale se svými spolubojovníky podařilo uniknout. Další lidé byli zabiti příští den ve městech Drodro a Blukwa. Vojáci a kmenoví bojovníci postupovali dům od domu, stříleli lidi, jiné ubíjeli mačetami, zapalovali domy, uvedl Lubanga. Podle jeho slov toto řádění trvalo asi čtyři hodiny.

V oblasti nejsou žádní nezávislí pozorovatelé, která by jeho slova mohli potvrdit, protože je mimořádně nebezpečná. Masakry jsou tam však časté.

Uganda dřív Lubangův UCP podporovala, ale v posledních měsících se vztahy vyhrotily, protože povstalci začali požadovat stažení ugandských jednotek z Konga.

Hlavní povstalecké skupiny Konžské demokratické sdružení (RCD) a Konžské osvobozenecké hnutí (MLC) podepsaly s konžskou vládou loni v prosinci v Jihoafrické republice mírovou dohodu, která oficiálně ukončila několikaletý ozbrojený konflikt, do něhož se zapojilo i několik dalších afrických států.

Válka v Kongu vypukla v srpnu 1998, kdy Rwanda a Uganda vyslaly jednotky na pomoc povstalcům proti vládě již zesnulého otce současného prezidenta Laurenta Kabily. Podpořit konžskou vládu přišly tehdy armády z Angoly, Namibie a Zimbabwe. Konflikt si vyžádal kolem 2,5 milionu mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám