Hlavní obsah

Rakouská vládní koalice pokračuje s Haiderovou novou stranou

VÍDEŇ

Vládnoucí Rakouská lidová strana (ÖVP) hodlá zachovat nynější koalici se Stranou svobodných (FPÖ) i po rozštěpení svého partnera. Oznámil to v úterý v parlamentu předseda poslaneckého klubu lidovců Wilhelm Molterer. Odmítl tak zároveň požadavek opozice na vypsání nových voleb.

Článek

Svobodní v pondělí oficiálně oznámili rozdělení své strany na dvě složky. Ve vládě zůstane nově vytvořený Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ), který se od FPÖ oddělil a v jehož čele má stát korutanský hejtman Jörg Haider.

Krajně pravicová FPÖ se v pondělí po dlouhodobých vnitřních sporech a výrazném poklesu preferencí rozpadla. Většina příslušníků vedení strany, všichni dosavadní členové vlády za stranu svobodných i naprostá většina poslanců parlamentu přešla do nově vytvořené strany Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ).

Podle šéfa dosavadní parlamentní frakce svobodných Herberta Scheibnera podpořili až na dva všichni ostatní poslanci za dosavadní FPÖ při schůzi klubu program nynější vlády a vyslovili se pro pokračování koalice až do podzimu 2006, kdy se mají konat řádné volby.

Bývalý předseda svobodných a šedá eminence strany, korutanský zemský hejtman Jörg Haider se dnes sešel s kancléřem Wolfgangem Schüsselem a poté oznámil, že se s ním dohodl na pokračování koalice.

Opoziční strany - sociální demokraté a Zelení - vyzvali kancléře Schüssela, aby zaujal k nově vzniklé situaci stanovisko ve vládním prohlášení, a předběžně oznámili, že podají návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám