Hlavní obsah

Bush: Válka proti Saddámovi inspirovala reformátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CRAWFORD

Americké vojenské vítězství v Iráku inspirovalo "demokratické reformátory od Bejrútu po Teherán," řekl v sobotu americký prezident George Bush v pravidelném rozhlasovém projevu, který tentokrát věnoval druhému výročí americké invaze.

Článek

"Dnes mohou ženy volit v Afghánistánu, Palestinci se vymaňují ze starých metod násilí a statisíce Libanonců požadují suverenitu a demokratická práva. To jsou milníky v dějinách svobody," řekl Bush ve vystoupení nahraném na jeho ranči v Crawfordu v Texasu, kde tráví víkend.

Primárním zdůvodněním americké invaze před dvěma lety byla bezprostřední hrozba údajných iráckých zbraní hromadného ničení. Tyto zbraně však dosud nebyly nalezeny a Bush začal klást důraz na argument, podle něhož invaze osvobodila Iráčany od brutálního diktátora a nyní Irák dává na Blízkém východě demokratický příklad.

"Před dvěma lety jsme zahájili operaci Irácká svoboda, abychom odzbrojili brutální režim, osvobodili irácký lid a ochránili svět před vážným nebezpečím," řekl Bush. "Znali jsme bilanci Saddáma Husajna, pokud jde o agresi a podporu terorismu. Věděli jsme o tom, že dlouho usiloval o zbraně hromadného ničení a také je používal a věděli jsme, že kvůli  teroristickým útokům z 11. září je třeba, aby naše země uvažovala jinak," řekl Bush.

Spojení s al-Kajdá se neprokázalo

Před válkou se někteří představitelé Bushovy administrativy snažili dát do souvislosti Saddámův režim a teroristickou síť al-Kajdá, ale toto spojení se nikdy neprokázalo. Bývalý irácký režim také používal chemické zbraně v 80. letech během války s Íránem, kdy Západ včetně USA stranil Iráku.

"Musíme řešit hrozby Americe ještě předtím, než se plně projeví - a také to uděláme," uvedl Bush. "Protože jsme jednali, irácká vláda již neohrožuje svět nebo svůj lid...svoboda v Iráku zapouští kořeny a americký lid je bezpečnější."

Irák se mění pomalu

V souvislosti s prvními iráckými svobodnými volbami Bush řekl, že Iráčané berou svůj osud do vlastních rukou. "Tento týden se poprvé sešel přechodný irácký parlament, aby začal připravovat novou ústavu. Vedle tohoto pokroku pokračují povstalci v sebevražedných útocích a únosech, zatímco v zemi, která má jedny z největších zásob ropy, je rozšířená zločinnost, výpadky elektřiny, nedostatek paliva a je tu také nadpoloviční nezaměstnanost," poznamenala agentura AP.

Stejně tak poslanci nového parlamentu neuvedli, kdy se sejdou znovu, nezvolili svého předsedu ani nenominovali prezidenta. Bush poukázal na demokratické změny v Afghánistánu, na Ukrajině, v Libanonu a na palestinských územích.

"Dnes vidíme nadějné signály po celém širším Blízkém východě. Vítězství svobody v Iráku posiluje nového spojence ve válce s terorismem a inspiruje demokratické reformátory od Bejrútu po Teherán," prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám