Hlavní obsah

Ve švýcarském Luganu vypálena synagoga s obchodem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERN

Synagoga v jihošvýcarském Luganu byla těžce poškozena požárem, úmyslně založeným v noci na pondělí. Jen o něco později byl vypálen také obchod s oděvy židovského majitele. Oznámila to policie, podle níž jsou vzniklé škody velké. Zahájeno bylo rozsáhlé vyšetřování.

Článek

Kromě vlastní synagogy vyhořela i knihovna židovského náboženského a kulturního střediska, umístěná v zadním traktu. Podle svědků, kteří zalarmovali policii, naházeli neznámí pachatelé okny do synagogy zápalné láhve. Poté se ozval výbuch, jak hořlaviny vzplanuly, a oheň se pak začal rychle šířit.

Místní obyvatelé povolali policii k synagoze ještě před požárem, protože se jim zdálo, že kolem objektu je nějaký podezřelý ruch. Policie však nic neobjevila. Dvě hodiny po vypuknutí požáru v synagoze došlo k obdobnému útoku na obchod s oděvy a látkami v centru města, který patří židovskému majiteli. Také zde vznikly značné materiální škody.

"Jsem ohromen a současně rozhořčen, že k něčemu takovému mohlo dojít v našem městě," řekl agentuře AFP předseda místní židovské obce Ellio Bollag, který je také členem městského zastupitelstva. "Nebyl to jen jasně antisemitský čin, ale také zcela hloupé a laciné gesto, které nešlo předvídat," dodal.

Podle novináře Hanse Stutze, který registruje rasistické incidenty pro Fond proti rasismu a antisemitismu, představuje dnešní útok v Luganu jeden z nejhorších od zavraždění rabína v Curychu v roce 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám