Hlavní obsah

Turečtí vojáci zahájili pozemní operaci v Sýrii

– Ankara • Aktualizováno

Turečtí vojáci a jejich syrští spojenci vstoupili do severní Sýrie a v oblasti východně od řeky Eufrat zahájili pozemní fázi ofenzivy proti kurdským milicím. Oznámilo to ve středu večer turecké ministerstvo obrany.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Auto projíždí kolem místa exploze v Sýrii u tureckých hranic

Článek

Mluvčí syrských protureckých povstalců agentuře AFP potvrdil, že pozemní ofenziva začala ve směru na město Tal Abjád, které mají pod kontrolou kurdské milice YPG.

Turecko ve středu zahájilo vojenskou ofenzivu na severu Sýrie, armáda operaci spustila spolu s protureckými povstalci, uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Předem ohlášená akce má být zaměřena na kurdské milice YPG, které pomohly v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát (IS).

Turecko zaútočilo na Sýrii

Turecká invaze

Arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF) hlásí první oběti ofenzivy, mezi civilisty si bombardování příhraničního regionu vyžádalo životy pěti civilistů a tří bojovníků. Kromě toho byly desítky civilistů zraněny, tvrdí koalice.

„Pozemní útok tureckých sil byl v Tal Abjádu odražen bojovníky SDF. V tuto chvíli žádný postup," uvedl večer na twitteru mluvčí koalice vedené milicí YPG.

Kvůli turecké ofenzívě svolávají některé země zasedání Rady bezpečnosti OSN. Na žádost Francie, Velké Británie a Německa by mohla zasednout ve čtvrtek. Všechny tři země tureckou ofenzivu „velmi rozhodně“ odsuzují. Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg varoval Turecko před eskalací syrského konfliktu. Útok neschvalují ani Spojené státy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na SýriiVideo: Reuters

Zastavte útoky, vyzývají politici Turecko. Země svolávají Radu bezpečnosti OSN

Turecká invaze

Turecko chce z pásu u svých hranic vytlačit Kurdy a vytvořit tam bezpečnou zónu, kam by přesunula část syrských uprchlíků. Turecko se rozhodlo spustit vojenskou operaci poté, co v neděli oznámil Bílý dům, že USA stáhnou své vojáky z míst, kde by se mohli dostat do střetu s Turky. Kurdové to chápou jako zradu spojence a pohrozili, že nebudou mít kapacitu ke střežení tisíců zajatců z IS protože budou potřebovat své lidi na boj proti Turkům.

Syrští Kurdové si v březnu 2016 během války v Sýrii vytvořili na severu země určitou formu autonomie s názvem Rojava (kurdsky „západ”) se správním centrem Kámišlí, které leží u hranic s Tureckem. Syrská vláda ale jejich autonomii odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám