Hlavní obsah

Saddám znovu vyzval Iráčany ke svaté válce

– BAGDÁD
Novinky, Iveta Kramešová

"Bojujte proti vetřelcům," vyzval dnes večer irácký prezident Saddám Husajn svůj lid. Jeho poselství, které odvysílala irácká státní televize, ale přečetl ministr informací Muhammad Sahháf. Právě to podnítilo spekulace o zdravotním stavu Saddáma. Někteří analytici si myslí, že byl Saddám raněn. Jiní tvrdí, že se již nenachází na území Iráku.

Článek

"Udeřte na ně, bojujte s nimi, bojujte všude," vyzýval irácký prezident k boji s americkými a britskými vojsky.

"Bůh nás zkouší. Je to jeho výzva, dává nám šanci. Musíme se jí chopit," vzkázal Saddám Iráčanům a současně je vyzval k džihádu, svaté válce. "Útok protivníka na pevnost víry je útokem na náboženství, bohatství, čest a ducha. Je to útok na zem islámu. Je proto povinností každého z nás vést proti agresorům svatou válku. Kdokoli zemře ve jménu svaté války, bude odměněn. Půjde přímo do nebe. Je to vaše šance, jak se stát nesmrtelnými."

Dnešní poselství bylo třetím Husajnovým v televizi předneseným  prohlášením od začátku války. Zvláštní ovšem je, že zatímco v předcházejích dvou vystoupeních se prezentoval osobně, jeho úterní řeč přednesl ministr informací Muhammad Sahháf.

Poprvé se Saddám objevil na televizní obrazovce hned 20. března po prvním bombardování Bagdádu. Slíbil tehdy Iráčanům vítězství a vyzval je k boji proti nepříteli.

Podruhé přednesl projev 24. března a zopakoval v něm výzvy z prvního vystoupení. Americké sdělovací prostředky tehdy tvrdily, že hlavním účelem Husajnova vystopení bylo vyvrácení pověsti, že byl při bombardování svých paláců zraněn nebo dokonce zabit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám