Hlavní obsah

Juščenka tajně léčili i Američané

Právo, ik, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Tým amerických lékařů v prosinci tajně odletěl do Vídně, kde se podílel na léčení nynějšího ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka. S odvoláním na americké zdroje to napsal list The Washington Post (WP).

Foto: Roland Frais

Ilustrační foto baziliky

Článek

Asistence amerických lékařů se utajovala podle WP kvůli tomu, že se administrativa USA i lékaři chtěli vyhnout podezření z vměšování do vývoje kolem ukrajinských voleb.

Dva specialisty vedené profesorem z univerzity ve Virginii Gregorym Saathoffem si vyžádala přímo Juščenkova rodina. Ředitel vídeňské kliniky Rudolfinerhaus Michael Zimpfer řekl, že američtí lékaři přinesli do tohoto "obtížného případu" odborné znalosti a kvalifikovaný názor při rozhodování o léčbě.

Onemocněl před volbami

Juščenko onemocněl v září uprostřed předvolební kampaně a byl hospitalizován v Rakousku. I několik měsíců poté nese Juščenkova tvář stopy po otravě, za jejíhož původce posléze experti označili dioxin. Juščenko, který v dubnu navštíví USA, z otravy veřejně obvinil režim bývalého prezidenta Kučmy.

Podle WP je dioxin zjištěný v Juščenkově krvi podobný látce vyrobené před několika lety v jedné ruské laboratoři, což ale ještě podle listu neznamená ruský podíl na otravě, protože materiál mohl být ukraden.

USA pomáhaly penězi Ukrajině

Ačkoli americká vláda tvrdila, že se na vyslání lékařů nijak nepodílela, WP s odvoláním na vysoký vládní zdroj napsal, že ministerstvo zahraničí pobyt částečně hradilo. Exšéf americké diplomacie Colin Powell v prosinci v Bruselu podotkl, že "nevidí nic špatného na tom, když nevládní organizace prosazují demokracii a dostávají za to peníze od ministerstva zahraničí".

Washington dal v daňovém roce 2004 k dispozici celkem 34,1 miliónu dolarů (816 miliónů korun) na tzv. projekty demokracie na Ukrajině. Peníze šly na účty nestátních organizací, nezávislých médií a měly se vynaložit na boj proti korupci. Nadace George Sorose i americká organizace Freedom House ukrajinskou opozici podporují už léta.

Reklama

Související články

Lékaři: Juščenko byl otráven dioxiny

Opozičního kandidáta na ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka se před volbami pokusil někdo otrávit. Rakouští lékaři, kteří jej vyšetřovali, potvrdili,...

Výběr článků

Načítám