Hlavní obsah

Francouzi se v Invalidovně loučí se zesnulým Jacquesem Chirakem

– Paříž

V pařížské Invalidovně v neděli začalo veřejné rozloučení s bývalým prezidentem Jaquesem Chirakem, který zemřel ve čtvrtek ve věku 86 let. Lidé se mohou podepisovat do kondolenční knihy, která tam byla přenesena z Elysejského paláce. Při nesení rakve se střídali Chirakovi osobní strážci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Paříži uctívají památku bývalého francouzského prezidenta Chiraca Video: Reuters

 
Článek

V pondělí, které bude dnem smutku, bude bývalý prezident pohřben po zádušní mši, na níž se čekají tři desítky světových státníků. Českou republiku zastoupí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Ačkoli nedělní loučení v Invalidovně bylo ohlášeno až na odpoledních 14 hodin, lidé přišli s velkým předstihem a čekali před budovou několik hodin navzdory dešti, mnozí vyjadřovali velké sympatie a dojetí.

Konvoj s rakví vyjel ze sídla rodiny na ulici Tournon před 13:00 a Chirakův zeť Frédéric Salat-Baroux řekl, že rodina trvala na tom, aby se v nesení rakve vystřídali všichni členové Chirakovy ochranky.

V kondolenční knize, která byla ve vstupní hale prezidentského paláce od čtvrtka, jsou už zápisy tisíců lidí.

Chirac stál v čele státu v letech 1995 až 2007 a získával novou přízeň občanů i po odchodu z úřadu. Francouzi ho podle průzkum agentury Ifop označují spolu se Charlesem de Gaullem za nejlepšího prezidenta země.

Rakev byla umístěna u vchodu do katedrály svatého Ludvíka, která je součástí komplexu Invalidovny. Přítomni jsou i Chirakovi příbuzní a Salat-Baroux řekl, že lidé dostanou desetistránkovou brožuru s názvem Jacques Chirac par ses mots (Jaques Chirac svými slovy), kterou rodina připravila.

„Měli jste ho rádi, respektovali jste ho. Byl součástí vašeho mládí, vaší představy o Francii. Byl bratrem, otcem, pomyslným přítelem. Pokusme se s ním znovu sejít prostřednictvím jeho vlastních slov,” stojí v předmluvě publikace.

Dorazit chce i Le Penová

Na pondělí Francie vyhlásila národní smutek. Za účasti prezidenta Emmanuela Macrona bude v pařížském kostele Saint-Sulpice zádušní mše, na níž budou i zahraniční státníci a bývalí francouzští prezidenti François Hollande, Nicolas Sarkozy a Valéry Giscard d'Estaing. Ze zahraničí se očekávají prezidenti Ruska Vladimir Putin, Německa Frank-Walter Steinmeier, Itálie Sergio Mattarella a Konga Denis Sassou Nguesso.

Přijet má také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a premiéři Belgie, Libanonu a Maďarska Charles Michel, Saad Harírí a Viktor Orbán. Ze Chirakových politických vrstevníků se mše zúčastní bývalý německý kancléř Gerhard Schröder nebo bývalý předseda španělské vlády José Luis Rodríguez.

Přijít chce také krajně pravicová politička Marine Le Penová, jejíž otec Chiraka označoval za nepřítele. Podle agentury AFP se o tom rodina dověděla z tisku a účast Le Penové není vítána, i když protokolárně na ni má šéfka Národního sdružení právo.

Chirac bude v pondělí pohřben jen za přítomnosti rodiny na hřbitově Montparnasse do hrobu, kam byla uložena Chirakova starší dcera Laurence, která zemřela v roce 2016 ve věku 58 let. Na francouzském velvyslanectví v Praze bude v pondělí odpoledne k dispozici kondolenční kniha.

Reklama

Související články

Zemřel Jacques Chirac

Ve věku 86 let zemřel francouzský prezident z let 1995 až 2007 Jacques Chirac. Informovala o tom agentura AFP.

Výběr článků

Načítám