Hlavní obsah

Polské zdravotnictví je jako římský vodovod

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Personálně i finančně podvyživené polské zdravotnictví se nachází v beznadějně nejhorším stavu, v jakém po roce 1989 ještě nebylo, a následky jsou dramatické.

Foto: Profimedia.cz

Polsko zoufale trápí nedostatek lékařů

Článek

„Kolem 30 tisíc lidí, především onkologických pacientů, umírá ročně na nedostatečnou zdravotní péči,“ upozorňují lékaři i ředitelé nemocnic s odvoláním na analýzu nadace Alivia podporující boj s rakovinou. V polských nemocnicích, podle jejího zjištění, chybějí nejen základní prostředky na léčení onkologických onemocnění, ale také lékaři specialisté, odborný i pomocný personál.

„Z asi 160 tisíc pacientů, kterým ročně v Polsku diagnostikuji onkologická onemocnění, se pěti let dožívá sotva 65 tisíc. V zemích s normálně fungujícím zdravotnictvím překračuje hranici pěti let přinejmenším 95 tisíc ze stejného počtu nemocných. Každoročně to vypadá, jako by vymřelo jedno nevelké město. To, co prožíváme v Polsku, je onkologické tsunami,“ informoval portál Krytikapoliytczna.pl.

„Lékaři či ošetřovatelky chybí ve více než 70 procentech polských nemocnic. Pacientů je v nich stále více a těch, kteří jim mají pomáhat, stále méně. Lékaři, často vyčerpaní až na hranici lidských sil a navíc znechucení a frustrovaní z toho, co se děje ve zdravotnictví, houfně opouštějí Polsko a vládní moc toho příliš nedělá, aby tomu zabránila,“ upozornil v TVN24 Jan Czarnecki ze Sdružení lékařů (OZZL). Když ve venkovské nemocnici odejde lékař, stává se, že tam musejí zavřít i tři různá oddělení, neboť byl jediný, kdo tam působil, dodal.

„Polské zdravotnictví se nachází v beznadějně nejhorším stavu, v jakém za uplynulých třicet let ještě nebylo. Takto se už dál pracovat nedá, ohroženy jsou lidské životy. Bojím se, že nastane chvíle, kdy nemocným už nebudeme umět pomoci, protože změny ve zdravotnictví se nedají udělat ze dne na den,“ upozornila Dorota Galczyňská-Zychová, ředitelka Bielaňské nemocnice ve Varšavě.

Lékaři viní vládu i parlament

Prostředky, které polský stát vynakládá na zdravotnictví, zůstávají dlouhodobě nízké. Loni podle oficiálních statistik dosáhly necelých 4,8 procenta HDP a letos by měly být o necelou desetinu procenta vyšší (4,86 procenta).

V Evropě jsou na tom hůř už jen Rumunsko, Litva, Lotyšsko a Kypr. „Letos v červnu jsme podali na Generální prokuraturu oznámení, aby prozkoumala, zda členové polské vlády i parlament schválením zákona o financování zdravotnictví, který neposkytuje dost prostředků na léčení lidí, kteří následně umírají, neúmyslně nezpůsobili smrt jiným osobám,“ sdělil další představitel OZZL Krzysztof Bukiel.

To, co se děje v polském zdravotnictví, připomíná situaci se starým vodovodem v Římě, který se stále kazí, praská mu potrubí a hlavní zdroj vody – jezero Bracciano – vysychá, upozornila Krytykapolityczna.pl v článku nazvaném Co nechcete vědět o polském zdravotnictví. „Obojí vyžaduje generální opravu, která je nevyhnutelná, ale politicky nesplnitelná. Každá vláda jen záplatuje díry a modlí se, aby katastrofa nastala, až když k moci nastoupí její protivníci.“

Reklama

Výběr článků

Načítám