Hlavní obsah

Trump: Máme nabito a pachatele známe

ČTK, BBC, rm, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ozbrojené síly mají „nabito ostrými (náboji)“ a jsou připravené odpovědět silou na útoky na ropná zařízení saúdskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco. V pondělí to prohlásil americký prezident Donald Trump, který na Twitteru dodal, že USA „mají pádné důvody myslet si, že viníka znají“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár rafinerie Saudi AramcoVideo: Reuters

 
Článek

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v Saúdské Arábii zachvátil v sobotu požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K útoku se přihlásili jemenští povstalci z etnika Húsíů.

Mluvčí saúdskoarabské armády a koalice vedené Saúdskou Arábií Turkí Malkí včera ale obvinil Írán. „Předběžné vyšetřování ukazuje, že údery nebyly vedeny z Jemenu. Nasazené zbraně pocházejí z Íránu,“ prohlásil Malkí.

Spojené státy nedlouho předtím předaly Saúdské Arábii informaci svých tajných služeb o tom, že za sobotním útokem na saúdskoarabská ropná zařízení stojí Írán. Obě země teď zvažují odvetné údery.

Šéf Bílého domu v pondělí Írán coby viníka výslovně nezmínil. Dodal nicméně, že USA jsou vojensky připraveny. Šlo o první varování, že USA by mohly na úder proti největší rafinerii na světě odpovědět silou. Útoky snížily produkci ropy o 5,7 milionu barelů denně. Pokles odpovídá asi polovině denní těžby země a více než pěti procentům globálních dodávek ropy.

USA uvolní rezervy

Americký prezident v pondělí také schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv, pokud by to bylo potřeba. Trump to řekl po jednání Národní bezpečnostní rady, kterého se v Bílém domě zúčastnil i viceprezident Mike Pence, ministři zahraničí Mike Pompeo a obrany Mark Esper.

Americké zpravodajské služby v pondělí zveřejnily další satelitní záběry a sdělily, že rozsah a směr útoků vylučují účast jemenských rebelů. Íránský ministr zahraničí Abbás Músaví podíl své země na útocích popřel a ohradil se proti „slepým a nesmyslným obviněním“.

Foto: Usgovernment/handout, Reuters

Satelitní snímek Saudi Aramco publikovaný americkou vládou

Teherán současně zdůraznil, že je na případnou válku připraven. Amir Alí Hadžizádeh, velitel leteckých sil Revolučních gard, vzkázal, že každá americká základna či válečná loď v okruhu dvou tisíc kilometrů je nyní na dostřel íránských raket.

Povstalci z řad jemenských Húsíů v pondělí prohlásili, že se ropná zařízení mohou kdykoliv stát terčem jejich dalších útoků. Vyzvali také cizince, aby se nezdržovali v jejich blízkosti. Jahjá Saría, vojenský mluvčí jemenských povstalců, v pondělí dodal, že sobotní útoky byly spáchány s pomocí dronů s proudovými motory, a doplnil, že Saúdská Arábie musí ukončit blokádu a agresi v Jemenu.

Zranitelná země

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka se potvrdilo, že infrastruktura v Saúdské Arábii je zranitelná, přestože tato země vydává na obranu obrovské množství peněz. „Má třetí nejvyšší výdaje na obranu na světě,“ uvedl.

Problém s drony podle něho představuje hlavně fakt, že se velmi těžko odhalují, protože mohou létat v malých výškách.

„To, co se odehrálo, přilákalo celosvětovou pozornost a je to návod pro teroristické organizace, jak zasáhnout světovou ekonomiku. Chtějí-li páchat zlo, tak tohle je jeden ze způsobů. Myslím si, že by mělo docházet ke zvýšení zabezpečení těžebních zařízení,“ řekl Právu hlavní analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Dým nad poškozenou ropnou společností Saudi Aramco

Reklama

Výběr článků

Načítám