Hlavní obsah

Rusko žádá 50 miliónů dolarů na provoz ISS

Novinky, Jan Horák, DPA, ČTK, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko žádá po USA a Evropské unii dodatečných 50 milionů dolarů na provoz Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a varuje, že pokud je nedostane, bude možná muset účast na projektu pozastavit. Prohlásil to v úterý šéf Ruské kosmické agentury Jurij Koptěv. Rusko může nyní jako jediná země posílat k ISS kosmické lodě s posádkou.

Článek

Rusko-americké rozhovory nejsou podle Koptěva jednoduché a zatím nebylo rozhodnuto, zda Rusko dostane další peníze, které prý potřebuje. "Stále s americkou stranou jednáme, avšak otázky dalšího financování nebyly vyřešeny," řekl Koptěv.

Lety amerických raketoplánů byly pozastaveny poté, co se 1. února zřítil a rozpadl nad Texasem raketoplán Columbia. Kosmická stanice ISS je tak závislá pouze na ruských vesmírných lodích typu Sojuz, jež však mohou dopravovat maximálně tři kosmonauty. Dodávky vody, potravin a materiálu mohou zajišťovat ruské automatické nákladní lodi Progress.

Lety raketoplánů by se měly obnovit do roku 2004

Koptěv zdůraznil, že Rusko si nebude moci dovolit platit za vyslání všech raket. "Pokud mezinárodní společenství nenajde dodatečné finanční prostředky a pokud USA neobnoví lety do vesmíru, existuje nebezpečí, že stanice by mohla být vyřazena z provozu," řekl Koptěv. Podle něj by měly lety raketoplánů k ISS obnoveny nejpozději do roku 2004, protože tak velkou stanici, jakou je ISS nelze dlouho držet v provozu bez posádky.

Ruská kosmická agentura by v případě, že dodatečných 50 milionů dolarů nedostane, musela k obsluze ISS vynaložit všech 130 milionů dolarů z rozpočtu na výstavbu raket, řekl Koptěv. Zdá se však, že jednání uvíznou na mrtvém bodě poté, co Washington prohlásil, že Rusko loni neuskutečnilo všechny starty, ke kterým se zavázalo, a mělo by nyní ztrátu nahradit.

Reklama

Související články

Co čeká kosmickou stanici po Columbii?

Zastavení letů amerických raketoplánů má velký dopad na provoz a další rozšiřování Mezinárodní kosmické stanice. Dopravu posádek a zásob budou místo...

Výběr článků

Načítám