Hlavní obsah

V Kanadě zatkli kvůli špionáži vysoce postaveného policistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanadské úřady zatkly vysoce postaveného policejního důstojníka. Čelí obviněním, že předával citlivé dokumenty blíže neupřesněnému cizímu státu. S odvoláním na místní média o tom v pátek informovala agentura AFP.

Foto: PA/DARRYL DYCK, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Cameron Ortis byl podle televize Global News ředitelem sekce vyšetřování v Královské kanadské jízdní policii (RCMP) a měl zde na starosti i kontrarozvědnou činnost. Federální soudce sdělil, že Ortis ukradl „velké množství informací, které může prozradit mnoho vyšetřování”.

„Ujišťuji vás, že úřady berou věc extrémně vážně, ale musíte chápat, že komentář k tomu nemám,” citovala agentura Reuters vyjádření kanadského premiéra Justina Trudeaua nedlouho poté, co média v pátek večer zveřejnila informace o Ortisově zatčení a obvinění.

Ortis, který je od čtvrtka ve vazbě, ani jeho právník se k případu dosud nevyjádřili. Soudní líčení začne 20. září.

Zdroje z bezpečnostních kruhů Ortise popisují jako nejdůležitějšího poradce bývalého šéfa RCMP Boba Paulsona pro otázky národní bezpečnosti. Paulson vykonával úřad v letech 2011–2017.

Podle stanice Radio-Canada byl Ortis odborníkem na jihovýchodní Asii, strategickou infrastrukturu a digitální technologie. V jeho profilu na sociální síti LinkedIn se uvádí, že hovoří mandarínsky, což je dominantní jazyk v Číně.

Ottawa je s Čínou v posledních měsících ve velice napjatých vztazích. Peking pro údajná podezření ze špionáže zadržuje několik kanadských občanů. Podle řady analytiků se tak děje v odvetě za zatčení finanční ředitelky a zároveň dcery zakladatele čínské technologické společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou v Kanadě v loňském roce.

Ortis byl obžalován v pěti bodech z porušení zákona o bezpečnosti informací z roku 2012. Jeden z bodů zákona, který Ortis údajně porušil, se týká „vědomého a neschváleného předávání nebo potvrzování zvláštních operativních informací”.

Na základě tohoto zákona byl v roce 2013 odsouzen ke 20 letům vězení kanadský důstojník námořnictva Jeffrey Delisle, který předával tajné informace Rusku. V roce 2018 byl podmínečně propuštěn.

Kanada je spolu s USA, Británií, Austrálií a Novým Zélandem členem zpravodajské aliance nazvané Pět očí, na jejímž základě tyto země sdílejí některé informace tajných služeb.

Kanadští činitelé během procesu s Delislem uváděli, že spojenci hrozili zastavením sdílením tajných informací v případě, že Kanada nepřijme přísnější bezpečnostní opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám