Hlavní obsah

Zřícené domy, vyvrácené stromy: Sioux Falls zasáhla po 18 letech silná tornáda

Novinky, zkr
Sioux Falls

Největším městem v americkém státě Jižní Dakota se prohnala tři ničivá tornáda. Vichr o rychlosti minimálně 160 kilometrů v hodině vyvracel stromy, 37 budov se zřítilo nebo bylo vážně poničeno a tisíce lidí zůstaly bez elektrického proudu. Jak ve středu uvedl starosta Sioux Falls Paul TenHaken, živel si naštěstí nevyžádal oběti na životech ani vážná zranění, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ničivá tornáda zdevastovala Sioux FallsVideo: AccuWeather, Reuters

 
Článek

„Uslyšel jsem ten příslovečný zvuk nákladního vlaku, ten hluk, tak jsem popadl svého pejska a vydal se do suterénu. Ale nestihl jsem to. Byl jsem v horním patře, když se dům rozpadl,“ popsal majitel zřícené nemovitosti Matt Ditmanson.

Škody utrpěly i dvě místní nemocnice, desítky pacientů musely být evakuovány. Osm lidí utrpělo lehké zranění. Těsně po bouři bylo bez proudu 25 tisíc lidí.

Před příchodem živlu ve městě selhal systém varovného upozornění, rozezněla se pouze část výstražných sirén. Podle starosty TenHakena za to mohl lidský faktor.

„Došlo k porušení našeho protokolu, jednalo se o lidskou chybu. Máme již ale plány, jak to napravit. Systém není rozbitý, funguje naprosto dokonale.“

Síla tornád byla označena kategorií EF2, což je zhruba uprostřed šestistupňové škály. Naposledy se tornádo prohnalo Sioux Falls v červnu 2001, informoval server americké televizní stanice ABC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám