Hlavní obsah

Greta Thunbergová připlula do New Yorku

New York
Aktualizováno

Šestnáctiletá švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová ve středu připlula do New Yorku. Jachta Malizia 2, na níž před dvěma týdny vyplula z anglického Plymouthu, přirazila ke břehům Manhattanu po 22. hodině středoevropského času. Thunbergová se chtěla ekologicky nejčistším způsobem dostat na klimatickou konferenci.

Záznam: Švédská aktivistka Greta Thunbergová připlula do New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Organizace spojených národů jí na uvítanou vyslala 17 plachetnic. Každé plavidlo představuje jeden z cílů udržitelného rozvoje a ochrany klimatu. Na plachtě každé lodi je symbol, napsal server týdeníku Focus. Plavidla čekala před Manhattanem poblíž mostu Verrazano.

Jachta Malizia 2 přirazila k břehům po 22. hodině středoevropského času. Předtím několik hodin proplouvala ve špatném počasí kolem ostrovů u New Yorku. Ve městě byly mlhy a pršelo.

Foto: Mike Segar, Reuters

Jachta Malizia 2 Gretou Thunbergovou na palubě vplouvá do New Yorku.

„Plavba probíhala až překvapivě dobře,” popsala na následně tiskové konferenci. Žádnými nevolnostmi prý netrpěla. „Teď budu odpočívat, procházet se, jíst čerstvé jídlo a ne polotovary,” řekla s narážkou na spartánské podmínky na lodi.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Greta Thunbergová doplula do New Yorku

Řekla také, že by byla radši, kdyby si lidé všímali spíše problémů, na které upozorňuje, než jí samotné.

Těžké podmínky po cestě

Cestovatelé se museli vypořádat s těžkými podmínkami, když proplouvali Golfským proudem. Moře bylo neklidné a setkali se i s bouří.

Loď s Gretou Thunbergovou vyplula z jižní Anglie 14. srpna. Dívka se účastní klimatického kongresu OSN v New Yorku a nechtěla kvůli ochraně životního prostředí letět letadlem. Využila proto závodní jachtu a do Spojených států dorazila přes Atlantský oceán.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Greta Thunbergová v New Yorku

Na palubě byli kromě ní také kapitán plavidla, profesionální jachtař Boris Herrmann, jeho kolega Pierre Casiraghi, syn monacké kněžny Caroline. Nechyběl ani otec Grety Svante a filmař Nathan Grossman, který cestu dokumentoval.

Jachta Malizia 2 má karbonový trup a je vybavena solárními panely a podvodními turbínami, které vyrábějí elektřinu potřebnou k navigaci plavidla a ke komunikaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivistka Greta pluje na závodní jachtě do New YorkuVideo: TEAM MALIZIA, FOLLOW MY CHALLENGE, Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám