Hlavní obsah

Psům a kočkám vstup povolen. Slovensko dovolí domácí mazlíčky v restauracích

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenská vláda tento týden schválila možnost vstupu do restaurace s domácími mazlíčky. Podmínkou je, že majitel restaurace s tím musí souhlasit. Majitel restaurace musí u vstupu viditelně označit, že hosté se společenskými zvířaty jsou zde vítáni. Za společenské zvíře se považuje například domestikovaný druh psa, kočky a králíka.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Umožnění vstupu společenských zvířat do prostor určených ke konzumaci stravy nesmí snížit a ohrozit hygienickou úroveň provozu ani ohrozit zdravotní bezpečnost podávaných pokrmů a nápojů,“ uvedla v této souvislosti slovenská ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská.

Novelu musí ještě schválit parlament a měla by začít platit od začátku příštího roku. V současnosti platí na Slovensku zákaz vstupu společenských zvířat do konzumních prostor provozoven veřejného stravování s výjimkou osob se zdravotním postižením se speciálně vycvičeným psem.

Pokud bude novela schválena a majitel restaurace vstup společenských zvířat povolí, musí restaurace, kavárny a cukrárny splnit požadavek na průběžné čištění a vyčlenění samostatného čistícího nářadí určeného k těmto účelům. Musí rovněž zabezpečit jednorázové nádoby na vodu pro zvířata.

Legislativní změna se nebude týkat zařízení školního stravování ani stravovacích prostor ve zdravotnických zařízeních. „Na Slovensku je registrovaných přibližně 18tisíc zařízení veřejného stravování. Předběžnými konzultacemi jsme zjistili, že vstup se společenskými zvířaty by chtělo umožnit dvacet až třicet procent z nich,“ řekl hlavní hygienik Slovenské republiky Ján Mikas.

Reklama

Výběr článků

Načítám