Hlavní obsah

USA poprvé otestovaly raketu, kterou zakazovala nedávno vypovězená smlouva s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy v neděli provedly test rakety s donedávna zakázaným doletem přes 500 kilometrů, první po vypovězení smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Oznámilo to v pondělí americké ministerstvo obrany.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americko-ruská smlouva, kterou USA definitivně vypověděly počátkem srpna, zakazovala oběma stranám zařadit do arzenálu rakety odpalované ze země s doletem 500 až 5500 kilometrů. Smlouva INF pozbyla platnosti, když se z jejího porušování vzájemně obviňovaly Rusko i USA.

Test se podle Pentagonu uskutečnil na kalifornském ostrově San Nicolas asi 130 kilometrů západně od Los Angeles. Raketa byla určena pro konvenční nálož a zasáhla cíl ve vzdálenosti větší než 500 kilometrů, uvedlo ministerstvo.

Smlouva INF z roku 1987, která eliminovala jeden druh zbraní a výrazně omezovala jaderné arzenály SSSR a USA, zanikla počátkem srpna.

Spojené státy smlouvu vypověděly už v únoru jako první po obvinění, že ji Rusko nedodržuje. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo již dříve uvedl, že „Spojené státy nezůstanou součástí smlouvy, kterou Rusko záměrně porušuje. Za zánik smlouvy je výhradně odpovědné Rusko,” sdělil Pompeo.

Podle Bílého domu Rusko vyvíjí raketu Novator 9M729, jejíž dolet při ruských testech přesáhl povolených 500 kilometrů. Podle ruských stížností Spojené státy porušily smlouvu rozmisťováním pozemních odpalovacích zařízení uzpůsobených pro střely s plochou dráhou letu Tomahawk, ale i dalších balistických raket středního a krátkého doletu a útočných bezpilotních letounů.

Konec INF vyvolává obavy z nových závodů ve zbrojení. „Když teď smlouva skončila, uvidíme vývoj a rozmisťování nových zbraní,“ uvedl již dříve pro BBC ruský vojenský analytik Pavel Felgenhauer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám