Hlavní obsah

Čeští politici mají na Hongkong chybné názory, napsala čínská ambasáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské velvyslanectví v Praze se ohradilo proti vyjádřením některých českých politiků a institucí o Hongkongu. V prohlášení na Facebooku označilo jejich názory za chybné a za vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Při protestech v Hongkongu se podle ambasády odehrává extrémní násilí, které překročilo rozsah pokojných demonstrací.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Protesty v Hongkongu

Článek

Tento týden apeloval na Čínu, aby se zdržela násilí, předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nestraník), otevřený dopis čínskému velvyslanci zaslaly i odbory.

Velvyslanectví uvedlo, že jednotliví politici a některé instituce v poslední době "vyjádřily chybné názory, a dokonce vydaly otevřené dopisy" k otázce Hongkongu.

Považuje je za vměšování do vnitřních záležitostí Číny. "Jsme rozhodně proti takovému chování. Současný stav v Hongkongu se vyvinul v extrémní násilí. Činy radikálních demonstrantů již dlouho nejsou otázkou svobody projevu a shromažďování," stojí v prohlášení.

Demonstrace podle ambasády otevřeně zpochybnily princip "jedna země, dva systémy". "Tím vážně poškodily zájmy Hongkongu a taktéž zájmy zahraničních subjektů sídlících v Hongkongu. Násilné incidenty, ke kterým v Hongkongu dochází, nesou známky toho, že cizí síly v pozadí manipulují, plánují, a dokonce organizují jejich implementaci," uvedlo velvyslanectví.

Dodalo, že čínská vláda nikdy nedovolí vnějším silám, aby zasahovaly do záležitostí Hongkongu. Za nejdůležitější označilo zastavení násilí a obnovení pořádku. "Naléháme na příslušné strany, aby přestaly ospravedlňovat násilné trestné činy tím, že usilují o lidská práva a svobodu, a přestaly zasahovat do vnitřních záležitostí Číny pod maskou svobody a lidských práv," píše ambasáda.

Podle projektu Sinopsis, který se dění v Číně věnuje a snaží se podávat přehled o něm z pohledu čínských, českých a světových médií a pozorovatelů, se čínská propaganda snaží líčit protesty jako vměšování vnějších sil. "To je zjevná lež, protesty jsou výrazem místních obav o autonomii enklávy zaručující základní práva a svobody jejích obyvatel. Ty jsou mj. zaručené platnými mezinárodními dohodami mezi Británií a ČLR," uvedl v neděli ředitel Sinopsis Martin Hála.

Obviňování zahraničních sil je podle něj snahou přenést zodpovědnost za fatální selhání nátlakové politiky současného pekingského vedení vůči Hongkongu. "Podobné oklešťování autonomie a stupňování represí je ostatně patrné i v dalších okrajových částech ČLR, jako je Tibet či Sin-ťiang," dodal Hála.

Fischer v pátek zaslal otevřený dopis

Fischer v pátek v otevřeném dopise velvyslanci v Praze Čang Ťien-minovi apeloval na Čínu, aby se v Hongkongu zdržela násilí a hledala smír. Možné nasazení armády proti demonstrantům srovnal s invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyzvala k ukončení represí proti demonstrantům či upuštění od nátlaku na úřady a firmy, aby propouštěly své zaměstnance, kteří se do protestů zapojí.

Hongkong, někdejší britská kolonie a nyní čínské území pod zvláštní správou, zažívá už více než dva měsíce velké demonstrace. Začaly jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem přerostly v požadavek větší demokratičnosti politického systému a odchodu správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Demonstranti se obávají, že zvláštní práva, jež má Hongkong garantovaná do roku 2047, bude komunistická Čína dál omezovat.

Foto: Novinky

Pavel Fischer

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám