Hlavní obsah

Izrael nakonec povolí vstup americké kongresmance, která jede za babičkou

Jeruzalém

Izrael povolí vstup do země člence amerického Kongresu Rashidě Tlaibové, aby mohla navštívit rodinu na palestinském Západním břehu Jordánu. Informovalo o tom v pátek izraelské ministerstvo vnitra. Původně jí izraelské úřady vstup zamítly stejně jako její kolegyni ze Sněmovny reprezentantů Ilhan Omarové kvůli jejich podpoře bojkotu Izraele. Tlaibová ale ve čtvrtek požádala o vstup z humanitárních důvodů.

Foto: Brittany Greeson, Reuters

Americká kongresmanka Rashida Tlaibová

Článek

Kongresmanka zaslala izraelskému ministru vnitra Ajemu Derimu žádost o povolení navštívit devadesátiletou babičku, která žije na Západním břehu Jordánu.

„Ráda bych požádala o povolení vstupu do Izraele za účelem návštěvy příbuzných, zejména babičky, které bylo 90 let a žije v Bajt Úr al-Fauká (na Západním břehu Jordánu). Může to být má poslední příležitost se s ní setkat. Přijmu jakákoli omezení a nebudu při této návštěvě propagovat bojkot Izraele,“ napsala Tlaibová, která je americká občanka s palestinskými kořeny. Její dopis je datován čtvrtkem a zveřejněn byl v pátek.

Izraelské sdělovací prostředky píší, že původním odmítnutím cesty se Izrael podvolil vůli amerického prezidenta Donalda Trumpa, který o obou poslankyních tvrdí, že nenávidí Izrael. Agentura AP píše, že šéf Bílého domu tlakem na zákaz vstupu pro dvě členky Demokratické strany z dlouhodobé perspektivy ohrožuje základy americko-izraelských vztahů.

Po čtvrtečním rozhodnutí Trump napsal, že „poslankyně Omarová a Tlaibová jsou tvářemi Demokratické strany a nenávidí Izrael“.

Izrael uděluje povolení pro vstup i těm, kdo míří na palestinská území.

Rodinná návštěva se prý má odehrát mezi 18. a 24. srpnem. Deri v pátek ráno rozhodl, že žádosti bude vyhověno na humanitárním základě.

Omarová povolení nezískala

Tlaibová i Omarová jsou muslimky a chtěly navštívit Jeruzalém a Západní břeh. Izrael jim cestu nedovolil s odvoláním na zákon, který umožňuje odepřít vstup těm, kdo propagují bojkot Izraele za jeho politiku vůči Palestincům.

Jak uvádí AP, rozhodnutí Izraele, tedy zákaz pro obě kongresmanky, neschvalují ani jeho tradiční spojenci, jako je například šéf senátní menšiny Chuck Schumer, což je nejvýše postavený Žid ve volené funkci v USA a trvalý obhájce Izraele. Řekl, že rozhodnutí „poškodí americko-izraelské vztahy a podporu Izraeli v Americe“. „Zamítnout vstup členům Kongresu USA je známka slabosti, nikoli síly,“ řekl.

Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti (AIPAC), který se snaží o nepolitickou podporu Izraele, se domnívá, že ačkoli se stanoviskem Tlaibové a Omarové k bojkotu Izraele nesouhlasí, měly dostat možnost Izrael vidět.

„Každý člen Kongresu by měl mít možnost Izrael navštívit a seznámit se s naším demokratickým spojencem z první ruky,“ napsal výbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám