Hlavní obsah

V Moskvě demonstrovalo 50 tisíc lidí

Aktualizováno

Moskevská policie po skončení povolené demonstrace na Sacharovově třídě s rekordní účastí asi 50 000 lidí začala zatýkat demonstranty, kteří chtěli pokračovat v protestu cestou do centra. Uvádějí to z místa reportéři ruských a zahraničních médií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zatýkání v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Lidé protestují proti vyloučení opozice a nezávislých kandidátů ze zářijových voleb do městského sněmu. Nejméně 500 demonstrantů se vydalo směrem k sídlu prezidentské kanceláře, kde policie zadržela dalších 15 demonstrantů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na očitého svědka.

Počet zadržených demonstrantů podle specializovaného serveru OVD-Info přesáhl stovku: bylo jich 80 v Petrohradu, 23 v Moskvě a deset v Rostově na Donu. Další zatčení server hlásí z Brjanska.

Tyto údaje se ale patrně ještě zvýší. Těžkooděnci podle deníku Kommersant právě v centru Moskvy "masově zatýkají". V autě pro přepravu vězňů se podle reportéra ocitl také mladík, který vyšel z kavárny s šálkem kávy v ruce, aby si zakouřil, jakož i zpravodaj serveru Meduza.

"Hanba," skandovali demonstranti během zatýkání, zatímco odjezd aut se zatčenými provázeli potleskem. Zpravodaj agentury AFP uvedl, že policisté zatkli nejméně 50 lidí.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Demonstrace v Moskvě

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace v RuskuVideo: AP

Ještě před povolenou moskevskou demonstrací policie zadržela jednu ze spolupracovnic opozičního vůdce Alexeje Navalného, další spolupracovník byl zatčen, když jako řečník na demonstraci vyzval dav, aby pokračoval v protestu.

Účast na předchozích protestech byla podstatně skromnější, ale v moskevských ulicích bylo tehdy zadrženo rekordních víc než 2000 lidí. Většina z nich byla po krátkém pohovoru propuštěna, desítky však neunikly pokutám nebo několikadenním trestům vězení. Asi 13 lidí, které vyšetřovatelé označili za organizátory, je ve vazbě s možným trestem až 15 let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám