Hlavní obsah

Mexiko označilo střelbu za teroristický čin proti svým občanům v USA

– Mexiko • Aktualizováno

Mexický ministr zahraničí označil víkendovou střelbu v americkém El Pasu za teroristický čin proti Mexičanům ve Spojených státech. Jestliže to bude potřeba, Mexiko požádá o vydání osoby, která má střelbu na svědomí, uvedl ministr Marcelo Ebrard. Při střelbách v El Pasu a v Daytonu dva útočníci zavraždili či zranili desítky lidí. Zatímco v Daytonu policie pachatele zabila na místě, střelec z El Pasa byl zadržen a hrozí mu trest smrti.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Květiny poblíž vstupu do nákupvního střediska v El Pasu, kde střeles zavraždil na dvě desítky lidí.

Článek

„Mexiko tu osobu považuje za teroristu,“ uvedl šéf mexické diplomacie na adresu střelce z El Pasa. Ministr v této souvislosti Spojené státy vyzval, aby vůči „zločinům z nenávisti zaujaly jasnou pozici“. Mexiko bude podle něj po USA žádat informace mimo jiné o tom, jak si střelec pořídil svou zbraň. Mexičany rovněž zajímá, zda o tom americké úřady věděly.

Střelba v nákupním centru v texaském El Pasu, při níž podle úřadů jedenadvacetiletý běloch Patrick Crusius připravil o život 20 lidí, patří k nejhorším případům podobného násilí v novodobé americké historii. Při útoku zahynulo sedm Mexičanů. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador uvedl, že události v Texasu utvrdily jeho přesvědčení, že „sociálním problémům se nedá čelit použitím síly a podněcováním k nenávisti“.

Střelba v El Pasu se odehrála v sobotu dopoledne místního času. V té době bylo v obchodním centru téměř 3000 lidí. Kromě mrtvých jsou hlášeny i více než dvě desítky zraněných. Policisté na místě Crusiuse zatkli. Jeho motiv není znám a předmětem vyšetřování je možný rasistický či protiimigrantský podtext.

FBI oznámila, že z dosavadních poznatků nevyplývá, že by Crusius byl součástí organizované skupiny plánující další útoky.

Před střelbou v El Pasu se na sociálních sítích objevil manifest, jehož autor hovoří o nutnosti reagovat na "hispánskou invazi do Texasu" a vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bělošský pravicový extremista zabil v březnu 51 lidí. Policie prověřuje, zda manifest sepsal Crusius.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám