Hlavní obsah

Žalobci vyšetřují střelbu v El Pasu jako terorismus, pachateli hrozí trest smrti

• Aktualizováno

Američtí žalobci vyšetřují střelbu v nákupním centru v El Pasu jako případ vnitrostátního terorismu, oznámil v neděli státní zástupce John Bash na tiskové konferenci. Možné je i federální obvinění ze zločinu z nenávisti. Střelci hrozí trest smrti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evakuace lidí z nákupního střediskaVideo: Reuters

 
Článek

Podezřelým ze střelby v nákupním centru, v němž bylo v té době asi 3000 lidí, je běloch Patrick Crusius (21). Už krátce po činu ho policie zatkla.

Útočník zavraždil 20 lidí a téměř tři desítky dalších osob zranil. Tři ze zraněných jsou v kritickém stavu.

Motiv činu zatím není veřejně znám, předmětem vyšetřování je možný rasistický či protimigrantský podtext. Krátce před střelbou se totiž na sociálních sítích objevil manifest, v němž jeho autor hovoří o nutnosti reagovat na „hispánskou invazi do Texasu”.

Foto: Christian Chavez, ČTK/AP

Někteří Američané v souvislosti se střelbou vyjádřili svůj nesouhlas s držením zbraní.

Dále autor vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bílý rasista zabil v březnu 51 lidí. Policie prověřuje, zda manifest sepsal Crusius.

Ve Washingtonu se demonstrovalo kvůli zbraním

V USA se o víkendu v průběhu 24 hodin střílelo hned na dvou místech. Nejdříve Crusius zastřelil 20 lidí a dalších 26 zranil. O několik hodin později se střílelo ve městě Dayton v americkém státě Ohio. O život přišlo devět osob i střelec. Zraněných je 16.

V reakci na oba útoky se v hlavním městě Washington sešlo několik stovek lidí, kteří požadovali zpřísnění amerických zákonů o držení zbraní. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Květiny u obchodního centra, kde přišlo o život 20 lidí.

Demokratičtí kandidáti kritizují Trumpa

Kandidáti v prezidentských primárkách Demokratické strany Pete Buttigieg a Beto O'Rourke v neděli kritizovali republikánského prezidenta Donalda Trumpa, že protiimigrační politikou a nenávistnou rétorikou přispěl k růstu xenofobie v zemi.

Trump například podobně jako manifest připisovaný střelci přirovnal migraci z latinskoamerických států k invazi.

„Je to rasista a rozdmychává rasismus v této zemi. Nejde o to, jestli to raní naše city, ale že to zásadním způsobem mění charakter této země a vede to k násilí,” nechal se slyšet O'Rourke, který pochází právě z města El Paso.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám