Hlavní obsah

Šéf tajných služeb USA Coats odstupuje, oznámil Trump

– Washington • Aktualizováno

Šéf amerických tajných služeb (DNI) Dan Coats k 15. srpnu odstoupí z funkce a jeho místo zaujme republikánský kongresman John Ratcliffe. Na Twitteru oznámil prezident Spojených států Donald Trump.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Dan Coats na snímku z loňského srpna

Článek

„S potěšením oznamuji, že vysoce respektovaného kongresmana Johna Ratcliffea z Texasu jmenuji ředitelem tajných služeb," napsal Trump. "Dan Coats, současný ředitel, odejde z úřadu 15. srpna. Rád bych Danovi poděkoval za službu naší zemi," dodal prezident.

Šéfa DNI navrhuje prezident, kandidáta poté musí schválit Senát USA, ve kterém mají republikáni většinu. Kandidát nemůže ze zákona být během schvalovacího procesu úřadujícím šéfem DNI, proto Trump do Ratcliffeova potvrzení jmenuje úřadujícího ředitele. "Úřadující ředitel bude jmenován brzy," uvedl prezident.

Trump měl v minulosti s Coatsem několik sporů, které se týkaly ruského vměšování do amerických voleb. Například před rokem Trump po summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách prohlásil, že Moskva k ovlivňování voleb neměla žádný důvod a že Putin veškerá obvinění popřel.

Takový komentář se americkým tajným službám nelíbil a Coats dokonce vydal prohlášení, že si stojí za závěrem, že Rusko zasahovalo do prezidentských voleb v USA v roce 2016 a že se Moskva snaží podkopat americkou demokracii. Trump následně uvedl, že americkým tajným službám velmi důvěřuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám