Hlavní obsah

Slovenský hasič dostal pokutu za překročení rychlosti, když jel na místo zásahu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Trnavští policisté udělili pokutu 800 eur (přes 20 tisíc korun) dobrovolnému hasiči, který překročil povolenou rychlost, když soukromým vozidlem jel na místo zásahu. Hasič překročil povolenou rychlost v obci o 64 kilometrů v hodině.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Slovenská policie zdůraznila, že pravidla silničního provozu platí pro všechny bez výjimky. „Dobrovolný hasič se přesouval na místo zásahu soukromým motorovým vozidlem a v obci jel rychlostí 114 kilometrů v hodině,“ uvedla policie na sociální síti.

O správnosti pokuty diskutují lidé na sociálních sítích. „Policisté také jezdí rychle v neoznačených vozech a nemá je kdo pokutovat,“ upozornil Peter.

„Často potkávám policejní vozy, které nemají puštěné majáky, ani sirénu a překračují rychlost,“ tvrdil Ondrej.

„Když neodmítl zaplatit pokutu, tak se vlastně přiznal,“ napsal další diskutující.

V hlasování na webové stránce televize Markíza podpořilo udělení pokuty hasičovi 45 procent hlasujících, 55 procent se vyslovilo proti potrestání řidiče.

Bezpečnost především

Krajské ředitelství policejního sboru v Trnavě na diskuse reagovalo prohlášením, že policisté se často setkávají s různými výmluvami řidičů a nemohou pokaždé ověřovat jejich pravdivost.

„Nejpodstatnější je bezpečnost ostatních řidičů. Situace na slovenských silnicích není v posledním období dobrá. Rychlost zabíjí nevinné lidi. Není proto možné, aby se hasič nebo policista přesouval v neoznačeném soukromém vozidle stylem, jako kdyby jel k ostrému zásahu,“ uvedla policie.

Trnavští policisté zdůraznili, že v pohotovosti jsou ti, kteří mají službu a mají právo rychle se přesouvat se na místo činu. „Řidič z tohoto případu měl možnost nezaplatit pokutu na místě a odvolat se, ale neučinil tak. Při tak vysokém překročení rychlosti chybělo málo, aby došlo ke tragédii,“ konstatovala policie.

„Policisté chránili nejen ostatní řidiče, cyklisty a chodce, ale i řidiče-hasiče samotného,“ dodali policisté.

Anketa

Pokutovali byste dobrovolného hasiče, když by při cestě k zásahu překročil se soukromým autem rychlost?
Ano
25,2 %
Ne
74,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 107 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám