Hlavní obsah

Zelenského tažení pokračuje. Ukrajinské volby podle průzkumů jasně ovládl Služebník lidu

Aktualizováno

Předčasné parlamentní volby na Ukrajině ovládla strana Služebník lidu prezidenta Volodymyra Zelenského, naznačují průzkumy mezi voliči. Ukrajinci o novém složení parlamentu rozhodovali v neděli, volební místnosti se zavřely ve 20 hodin místního času (19 hodin SELČ).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj a jeho žena Olena u předčasných parlamentních voleb

Článek

Služebník lidu získal podle průzkumů mezi voliči 42,7 procenta hlasů v obvodech, kde se hlasovalo podle stranických seznamů. Odhady výsledků ve zbylé polovině obvodů, kde se hlasovalo většinově, nejsou k dispozici. Podle jiného průzkumu má strana 43,9 procenta.

Na druhém místě by podle průzkumů měla být proruská Opoziční platforma s 12,9 procenta hlasů. Do jednokomorové sněmovny se mají ještě dostat Evropská solidarita exprezidenta Petra Porošenka (8,8 procenta), Vlast expremiérky Julije Tymošenkové (8,5) a Hlas rockera Svjatoslava Vakarčuka (6,5). Žádná jiná strana podle průzkumů potřebnou pětiprocentní hranici nepřekonala.

Prezident Zelenskyj poděkoval voličům za důvěru. V prvním projevu po skončení voleb řekl, že prioritou jeho strany v novém parlamentu bude ukončení konfliktu na východě země, návrat ukrajinských zajatců a boj s korupcí. „Není to jen velká důvěra, je to velká odpovědnost pro mne osobně i pro celý náš tým,” řekl Zelenskyj a dodal, že „Ukrajince nezradí”.

Ukrajinský parlament
Parlament se na Ukrajině volí na pět let. Má 450 křesel, z nichž 26 zůstává kvůli krymské anexi a donbaské válce volných. Podle stranických seznamů bylo zvoleno 225 poslanců, ve většinovém systému 199. O mandáty se ucházela zhruba šedesátka stran, v obvodech s většinovým systémem pak kolem 3000 kandidátů.

Za svého hlavního spojence v příštím parlamentu a budoucího koaličního partnera označil prezident stranu Hlas, v jejímž čele stojí prozápadní liberál Vakarčuk.

Předčasné volby vypsal Zelenskyj po své inauguraci, protože jeho strana vznikla teprve loni a neměla v parlamentu žádného poslance. Mezitím ale získala politické sympatie v zemi a průzkumy dávaly straně - pojmenované podle názvu populárního komediálního seriálu, ve které Zelenskyj jako herec hrál prezidenta - vyhlídky na získání až poloviny křesel.

V dosavadním parlamentu, zvoleném po vyhnání proruského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014, zasedali většinou lidé vynesení revoluční převratovou vlnou. Jejich mandát je ale podle povolebního průzkumu u konce, v parlamentu zasednou z velké části noví lidé bez větších politických zkušeností.

Reklama

Výběr článků

Načítám